Eigen foto

Gewastour Week 39

Einde in zicht op uienpercelen Gewastour

23 September 2020 - Kimberly Bakker

Het einde is in zicht op de uienpercelen van de Gewastour van Boerenbusiness. Zo liggen de uien op het perceel in Wezup op het land, zijn de uien van het perceel in Kortgene eind vorige week ingeschuurd en is de opbrengst van het perceel in Heijen inmiddels bekend.

De opbrengst van het Gewastourperceel in Heijen (Limburg) is uitgekomen op 45 ton per hectare. "Het was voor mij toch wel een tegenvaller. Ik had verwacht bijna aan de 50 ton per hectare te komen", zo licht de teler toe. De kwaliteit was daarentegen wel zeer goed tot uitstekend. "Het tarrapercentage komt op een mooi niveau uit. Onze uien hebben het in de zomer gewoonweg te vroeg opgegeven."

Uien liggen op het land
Op het perceel in Wezup (Drenthe) zijn de uien vorige week gerooid. "We wilden onze uien voor de regen laden, maar dat gaat niet meer lukken. Als het straks weer een paar dagen zonnig en droog weer is, dan gaan ze meteen van het land af", zo zegt de teler. De hoop is dat de opbrengsten enigszins meevallen. "De kwaliteit ziet er goed uit. Nu is het hopen dat er een mooi aantal tonnen van het land gehaald wordt."

Op het perceel in Wezup liggen de uien inmiddels op het land.

Ook op het perceel in Kimswerd (Friesland) is het rooien afgerond. "Onze uien liggen inmiddels op het land en we hebben deze op 22 september opgeladen. De uien zien er, voor wat betreft de kwaliteit, goed uit en we hebben ze nu onder mooie omstandigheden naar binnen kunnen rijden." Hoewel het voor de uienteler geen topjaar is, is hij tevreden met de resultaten.

In Kimswerd zijn de uien inmiddels naar binnen gehaald.

Inschuren in Kortgene
De uien in Kortgene (Zeeland) zijn eind vorige week ingeschuurd, nadat ze 1 week op het land hebben gelegen. "Door het mooie weer van afgelopen week konden we de uien onder prachtige omstandigheden inschuren. Ze zien er goed uit en liggen inmiddels allemaal binnen. Ik ben tevreden", aldus de teler.

In Kortgene zijn de uien eind vorige week ingeschuurd.

De Boerenbusiness Gewastour wordt donderdag 24 september afgesloten met een online event. Om 12:15 uur praten Kees Maas en Pieter Post u bij over de marktverwachting en prijsprognose voor aardappelen en uien en beantwoorden zij vragen over de markt. Ook de partners van de Boerenbusiness Gewastour delen hun expertise en bevindingen van dit seizoen. 

Heeft u vragen aan de experts over het seizoen of de marktverwachting? Stel ze op donderdag 24 september live in de uitzending of mail ze aan redactie@boerenbusiness.nl.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden