Eigen foto

Gewastour Aardappelen week 10

Deze percelen volgt de Gewastour Aardappelen

11 Maart 2021

Voor het vierde jaar op rij organiseert Boerenbusiness de Gewastour Aardappelen. In dit artikel nemen we je mee langs de 10 percelen met consumptieaardappelen. Hoe verloopt het groeiseizoen op de percelen, welke keuzes maken de telers en waar komt de opbrengst op uit? Met de Gewastour word je op de hoogte gehouden van de actuele ontwikkelingen.

Het groeiseizoen is aangebroken en op sommige percelen zijn de eerste voorbereidingen al getroffen. Op alle percelen wordt het ras Innovator geteeld zodat er goede vergelijkingen kan worden gemaakt. Daarnaast wordt gekeken wat de invloed van grondsoort is op de aardappelteelt.

Perceel Oldeholtwolde
Het eerste perceel bevindt zich in de omgeving van Oldeholtwolde, Friesland. Akkerbouw en loonbedrijf Evenhuis teelt hier zijn Innovators op een perceel veengrond van 9,5 hectare. Het perceel is onbewerkt en heeft als bemesting inmiddels 35m³ varkensdrijfmest ontvangen. Het bedrijf bewerkt jaarlijks tussen de 650 en 700 hectare aan landbouwgrond en teelt dit jaar 415 hectare consumptieaardappelen. Daarnaast worden maïs, suikerbieten, granen en uien verbouwd.

Perceel Appelscha
Iets noordelijker in Friesland ligt de plaats Appelscha. Hier volgen we het perceel van akkerbouwbedrijf Mesken. Op het bedrijf worden zo'n 250 hectare consumptieaardappelen geteeld en 30 hectare bieten. "Ik huur veel landbouwgrond in de omgeving van Appelscha. Zo kom ik aan dit areaal", aldus teler René Mesken over zijn bouwplan. Het exacte perceel wat dit jaar gevolgd wordt is nog onbekend.

Twee percelen in Dronten
In Flevoland volgen we 2 percelen in de omgeving van Dronten. Het eerste perceel heeft een omvang van 5,5 hectare en heeft lichte zavel als grondsoort. Afgelopen jaar stonden hier uien. Naast aardappelen en uien teelt Agrarisch bedrijf Herman Schlepers witlof, winterpeen, suikerbieten en granen. In totaal bewerkt Herman Schlepers zo'n 100 hectare.

Het andere perceel in Dronten is van Van Liere Landbouw. Zij doen dit jaar voor het eerst mee. Het perceel dat we volgen heeft een gemiddelde afslibbaarheid van 35% en is 10,6 hectare groot. Afgelopen jaar stond er tarwe, waarna bladrammenas is gezaaid. In totaal bewerkt Van Liere ongeveer 500 hectare. Het bedrijf teelt naast consumptie- ook pootaardappelen voor HZPC, winterpeen, zaaiuien en granen. 

Perceel Hellevoetsluis
Bij Hellevoetsluis in Zuid-Holland ligt een perceel van 16 hectare die we dit seizoen volgen. Kees Trouw teelt hier fritesaardappelen. Ook hij is dit jaar een nieuwe deelnemer van de Gewastour. Het perceel is in november geploegd en heeft als grondsoort zeeklei. Trouw bewerkt ongeveer 150 hectare land, met fritesaardappelen, suikerbieten, gele uien en graan in het bouwplan. 

Perceel Scharendijke
In het Zeeuwse Scharendijke volgen we een perceel van VOF Schouwen Agro. Het perceel is 10 hectare groot en heeft als grondsoort lichte klei. Afgelopen groeiseizoen stond op de helft van het perceel gras en op de andere helft wintertarwe. Schouwen Agro is een samenwerking tussen 4 bedrijven. "Samen betelen we ruim 300 hectare", vertelt Tonco Padmos. Het bedrijf teelt aardappelen, gele uien, suikerbieten, graan, vlas en erwten voor de zaaizaadteelt.

Perceel Fijnaart
In Fijnaart, Noord-Brabant, ligt het bedrijf Vrolijk Landbouw. Het perceel dat gevolgd wordt is 22,5 hectare groot en heeft een afslibbaarheid van 30% tot 40%. Afgelopen winter is het geploegd met als voorvrucht wintertarwe. Het bedrijf telt ruim 300 hectare aan bewerkte grond. Naast aardappelen teelt Vrolijk bieten, knolselderij en granen.

Perceel Hank
In het Brabantse Hank volgen we een 10 hectare groot perceel van landbouwbedrijf J. Branderhorst. De grondsoort is zeeklei en afgelopen groeiseizoen stond er grasklaver op. Op het perceel wordt aan niet-kerende grondbewerking (NKG) gedaan. Het bedrijf is ongeveer 200 hectare groot en verzorgt daarnaast loonwerk voor andere bedrijven. Naast aardappels worden er suikerbieten, zaaiuien, graszaad, sperziebonen en graan geteeld.

Perceel Mill & Sint Hubert
In Mill en Sint Hubert, Noord-Brabant, ligt een perceel van 5,5 hectare. Daan Janssen van Tojapigs teelt hier de Innovators die we volgen met de Gewastour. De naam verraad het al: Het bedrijf heeft naast de akkerbouw een tak met varkenshouderij. De akkerbouwtak teelt hoofdzakelijk aardappelen waarvoor in de wijde omgeving grond wordt gepacht.

Perceel Someren
In Someren, Noord-Brabant, ligt een perceel van 6 hectare. De grondsoort is leem en zand en momenteel staat daar nog een groenbemester op. De Beer Leende teelt naast aardappelen mais, bieten en gras. Naast het eigen akkerbouwbedrijf verleent hij loonwerk aan andere telers.

boerenbusiness.nl
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

BB TV Gewastour

Welke lessen volgen na Gewastour 2021?

Gewastour Jacco van Liere

'In de gewasbescherming zitten we dicht bij de grens'

Dossier Biologische uienmarkt

Ontwikkelingen op de biologische uienmarkt

Gewastour Uien - week 43

Uienopbrengst 2021 komt uit op 58 ton gemiddeld

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief