Aardappelteelt 2021

BB TV Gewastour

Welke lessen volgen na Gewastour 2021?

De Gewastour Aardappelen en Uien voor seizoen 2021 zit erop. Met aardappelteler Daan Jansssen en Bayer productspecialist Mark Ermers kijken we terug op het seizoen dat achter ons ligt. Heeft een Hollandse zomer de gewassen goed gedaan of kost het opbrengst en kwaliteit?
29 November 2021
aardappelen

BB TV Aardappeldebat deel 2

Toekomst aardappel valt of staat met samenwerking

De fritesaardappelsector in Noordwest-Europa zet in op een forse groei van de aardappelafzet. Hoe denken Dick Zelhorst (Aviko Potato), Wim van de Ree (Nedato) en Jan van Hoogen (Agrico) dat te realiseren? Dat begint bij het structureel betalen van een kostprijs plus.
7 September 2021
aardappelen

Inside Aardappelen

Aardappelprovincies België snijden in teelt

Het areaal consumptieaardappelen in België toont dit jaar een scherpe daling van 7,6%. Goed voor 6.700 hectare. Maar, waar in het land zijn akkerbouwers dan gaan minderen? Uit een analyse van de cijfers per provincie blijkt dat er flinke verschillen zijn te ontdekken.
4 Augustus 2021
aardappelen Verenigde Staten

Inside Aardappelen

Droogte hakt in op groter Canadese aardappelareaal

Het areaal aardappelen in Canada groeit dit jaar met 5%. Alle segmenten noteren een verhoging. Vooral van belang is dat fritesproducenten meer aardappelen op contract hebben vastgelegd. Het is echter de vraag of deze extra kilo's er wel komen. Een enorm lange hete en droge periode heeft delen van het land al maanden in zijn greep.
28 Juli 2021
poten Gewastour2020

Gewastour Aardappelen week 10

Deze percelen volgt de Gewastour Aardappelen

Voor het 4e jaar op rij organiseert Boerenbusiness de gewastour aardappelen. Dit jaar worden er 10 percelen gevolgd, verspreid door heel Nederland. Welke keuze maken de telers in tijden van natte en droogte en waar komt de opbrengst op uit? Tijdens de gewastour nemen we je mee langs de percelen en wordt je op de hoogte gehouden over de actuele ontwikkelingen!
11 Maart 2021
aardappelen spuiten gewasbescherming

Inside Aardappelen

Schokkende trendbreuk in aardappelareaal

Het areaal fritesaardappelen in de EU-5 en Polen vertoont dit jaar een schokkende trendbreuk. Eind vorig jaar - voor het contracteren van oogst 2021 - werd binnen de aardappelsector een kleine daling van het Europees aardappelareaal geraamd van 2% tot hooguit 5%. Een analyse van de marktexperts van DCA leert dat deze situatie echter...
5 Maart 2021
aardappelen poten biologisch Agrifoto2

Inside Aardappelen

Kostprijs aardappelen stijgt jaarlijks 3 procent

Aardappeltelers hebben in toenemende mate moeite met scheefgroei tussen de kostprijs van de fritesaardappelteelt en de geboden contractprijzen. Vooral in de voorbije 3 jaren zijn de prijzen voor veel inputs scherp gestegen. Een meevaller is er nauwelijks bij. Akkerbouworganisatie NAV zet jaarlijks de kostprijs op een rij. Welke zaken vallen op?
26 Februari 2021

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief