Eigen foto

Gewastour week 11

Trage start groeiseizoen door neerslag en kou

18 Maart 2021 - Jesse Torringa

Er is veel neerslag gevallen in Nederland afgelopen week. Waar eind februari de eerste uien en suikerbieten werden gezaaid in het zonnige zuiden van het land, staan veel voorjaarswerkzaamheden nu stil. Vooral in het noorden is veel neerslag gevallen, maar ook de temperatuur zorgt voor weinig vaart in het nieuwe groeiseizoen.

Begin maart bleef het relatief droog, maar in week 10 sloeg het weer om. Er viel veel neerslag en vooral het noordoosten kreeg er van langs. De neerslagkaart hieronder laat daar een mooi overzicht van zien.

Neerslag kaart Nederland
Neerslagkaart van Nederland, 07-03 t/m 16-03.                   bron: Sencrop

Voorjaarswerkzaamheden uitgesteld door neerslag
Waar op de lichtere gronden in het zuiden een regenbui wenselijk was, staan de poot- en zaaimachines nog op hun plek bij de zwaardere gronden. Zeker in het noorden en midden van Nederland valt het tegen. Het is flink nat en op sommige percelen staat water. Werkzaamheden als het strooien van kunstmest en compost worden uitgesteld op de zwaardere gronden. Gelukkig hebben veel telers afgelopen winter de tijd gehad om de grond te bewerken. Zo ook uienteler Reinder Hogenhout uit Kimswerd. "We zijn blij dat we vrijwel alles voor de winter gespit of geploegd hebben. Door de grondbewerking liggen de percelen er toch een stuk droger bij." 
 

Compost strooien op gewastour perceel Wezup
Er wordt compost gestrooid op een Gewastour-perceel in het Drentse Wezup.

Op de zandgronden in Wezup is Arjen Jakobs wel begonnen met compost strooien op het uienperceel van de Gewastour. "Dit is een fijn grondje en heel snel begaanbaar".

Nachtvorst houdt werkzaamheden in toom
In het zuiden mag dan wel minder neerslag zijn gevallen, de temperatuur speelt ook een rol. Afgelopen week is er met regelmaat nachtvorst aan de grond geweest. Vorst en lage temperaturen zijn niet bevorderlijk voor het jonge gewas. Nachtvorst is ook komende week niet uitgesloten. Martijn Derikx, uienteler van de Gewastour bevestigt dat. "Wij zijn tot gisteren perspotjes wezen planten en dan helaas tot maandag niet vanwege vorst. Ik hoop wel dat we het volgende perceel voor de Gewastour kunnen gaan zaaien. De nattigheid valt reuze mee hier alleen de temperatuur wil niet omhoog 's nachts."

De vooruitzichten laten zien dat we na het weekend meer lenteweer kunnen verwachten. Het blijft zo te zien droog en de temperatuur loopt de komende dagen geleidelijk iets op, maar 's nachts kan het kwik dalen tot het vriespunt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden