Eigen foto

Gewastour Aardappel - Week 13

Aardappeltelers begonnen aan warming up

2 April 2021 - Jesse Torringa

Met het weer van afgelopen dagen hebben akkerbouwers veel vaart gemaakt op het land. Op de planning stond vooral het zaaien van suikerbieten en uien, maar ook het prepareren van de percelen voor het aardappelpoten is in volle gang. Ook bij enkele deelnemers aan de Boerenbusiness Gewastour.

Zo is inmiddels het eerste Gewastour perceel voor een deel gepoot. Herman Schlepers is begonnen met het poten van Innovator op de kleigrond in Dronten(FL).  "Het perceel is in januari geploegd en het aardappelpoten gaat eigenlijk verrassend goed. Zulke omstandigheden hebben we in jaren niet gehad. En dat op klei van 40% afslibbaar. Daar moet je gebruik van maken."

Innovator poten op het perceel van de Gewastour in Dronten (Flevoland)

Sommige deelnemers van de Gewastour zijn begonnen met het poten van met name vroege aardappelrassen op andere percelen. Zo is Daan Janssen uit Noord-Brabant begonnen met het planten van de eerste premières en heeft hij het Gewastour perceel geploegd. 

Gewastour perceel ploegen in Mill en Sint Hubert (Noord-Brabant)

In de omgeving van Hellevoetsluis (ZH) is Kees Trouw afgelopen weekend (week 12) begonnen met aardappelpoten. Hij is tevreden over de omstandigheden en heeft gebruik gemaakt van het mooie lenteweer: "De grond is gezond hier en alles loopt volgens planning. We hebben geen haast en mijn Innovator-pootgoed is er toch nog niet.  Afgelopen dagen hebben we uien gezaaid en nu gaan we weer verder met de vroege tafelaardappelen. Het is nog vroeg en het wordt toch weer hartstikke koud." 

Wisselvallig weer maakt aardappelpoten onzeker
Na een paar prachtige dagen met hoge temperaturen belanden we in een ommekeer wat betreft het weer. De temperatuur neemt een vrij val en er is kans op buien in heel het land. Zelfs vorst aan de grond is niet uitgesloten. Voor deelnemers van de Gewastour is daarom de planning allerminst zeker. Erg groeizaam weer wordt het in ieder geval niet aankomende week.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden