Eigen foto

Gewastour Uien - week 14

Uienpercelen bijna een week eerder ingezaaid

9 April 2021 - Jesse Torringa

De percelen zaaiuien die deelnemen aan de Boerenbusiness Gewastour zijn gemiddeld een week eerder gezaaid dan vorig jaar. De gemiddelde zaaidatum komt uit op 31 maart 2021. De telers maakten handig gebruik van het momentum van aangenaam voorjaarsweer en voldoende vochtige percelen.

In 2020 waren alle deelnemende percelen aan de Gewastour gemiddeld op 8 april ingezaaid. In die periode was de grond juist slecht door het natte najaar van 2019 en het ontbreken van nachtvorst die winter en wachtten veel teler op neerslag. De percelen van de Gewastour zijn qua zaaidatum niet representatief, want landelijk gezien moet nog ongeveer 40% van alle percelen uien worden ingezaaid.

Door de mooie omstandigheden ging het zaaien van de percelen dit jaar als een speer en kunnen de deelnemende telers zich opmaken voor het nieuwe groeiseizoen. De vorst van februari liet zich gelden met het klaarmaken van het zaaibed en ook de hoeveelheid vocht is dit jaar ruim voldoende. Dat verklaart waarom de Gewastour percelen gemiddeld eerder waren gezaaid dan seizoen 2020, al zijn er regionaal uiteraard verschillen. 

Zuiden traditioneel vroeger
Ook dit jaar was de uienzaai in het zuiden eerder op stoom dan de rest van Nederland. Zo was het Gewastourperceel in Ysselsteyn (NB) als eerste gezaaid (23 maart) en breken de eerste kiemen door de grond. Niet veel later werd het perceel op de Zeeuwse klei in Kortgene ingezaaid (29 maart). In Oeffelt (NB) werd het laatste perceel in het zuiden gezaaid(1 april).  

Ook op de zandgrond in Wezup is er 31 maart gezaaid onder prima omstandigheden. Arjen Jakobs heeft de eerste spuitwerkzaamheden weer achter de rug. "Ik was dit jaar een dag eerder dan afgelopen jaar, een klein verschil dus. Voor het Paasweekend is er Stomp gespoten en de buien van afgelopen dagen zijn ook prettig."

Uien hebben genoten van de warmte op het perceel in Ysselsteyn, Noord-Brabant.   (01-04-21)

Zaaien van voor en na de sneeuw
Per 1 april ging het erg rap op de Gewastourpercelen. Door de warme periode van eind maart en de wind, droogde de percelen hard op waardoor veel telers konden zaaien. Het leek erop dat de uien er vroeg inkwamen dit jaar, maar nu blijkt er toch een tweedeling te komen: van uien die voor en na de sneeuw zijn gezaaid. Hoewel alle percelen van de Gewastour zijn gezaaid, geldt dat niet voor heel Nederland. Naar schatting is ruim 60% van het areaal zaaiuien gezaaid en met de verwachte neerslag laat het zaaien van uien nog wel even op zich wachten.

Regio noord is er vroeg bij
Afgelopen seizoen waren telers vooral later omdat zij wachtten op neerslag. Er werd er noodgedwongen beregend voor een beter zaaibed, zoals dat vorig jaar het geval was in Kimswerd (FR). Vorig jaar werd daar 10 millimeter beregend voor het zaaien aan. Dit jaar waren de uien op 3 april gezaaid, dat is bijna 2 weken eerder dan vorig jaar. Inmiddels heeft het perceel er Stomp, Boxer en Concrete er op liggen. 

Het andere Gewastourperceel in het noorden ligt in Eenrum (GR) en is 1 april gezaaid. Dirk Binnema is tevreden: "Het is hier nog rustig wat betreft uien zaaien, maar hier wil het prima. Na het ploegen met vorenpakker, hebben we 120 liter NTS gespoten (circa 40 kg N). Daarna is met de kompaktor het zaaibed klaargemaakt maken en de uien er in, met Vydate in de rij." 

Het is boffen op de zavelgronden in Eenrum (GR) met deze zaaiomstandigheden.

Percelen Dronten een stuk begaanbaarder dan vorig seizoen
Op het perceel van Aeres Hogeschool waren ze dit jaar (2 april) bijna een maand eerder met zaaien dan afgelopen jaar (30 april). Door de droge omstandigheden moest de grond worden bewerkt, toen beregend en nog een keer bewerkt met een rotorkopeg. Daarnaast werd er door de wind niet evenredig beregend. Dat was dit jaar wel anders. Jacco Biesheuvel, teeltbegeleider van Aeres Hogeschool, trekt de vergelijking met vorig jaar: "Afgelopen jaar was natuurlijk bijzonder, kluiten gingen niet kapot en de opkomst was laag. Gelukkig staat het perceel er dit jaar veel beter bij en ligt het zaad vochtig. Nu is het wachten op een bui." 

Op het andere perceel in Dronten is afgelopen vrijdag (2 maart) gezaaid. Harmjan Hospers herinnerd zich vorig seizoen nog goed: "Vorig jaar hebben we met de droogte 2 keer moeten roteren met de kopeg. Dit jaar hoeven we dit jaar gelukkig maar eenmalig".

Uien zaaien op het perceel van Aeres Hogeschool in Dronten, Flevoland
Uien zaaien op het perceel van Aeres Hogeschool in Dronten, Flevoland.
​
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden