Eigen foto

Gewastour Harmjan Hospers

Wanneer stemt uienprijs je tevreden?

20 April 2021 - Jesse Torringa

De Boerenbusiness Gewastour volgt dit jaar 8 percelen met gele zaaiuien in Nederland. Iedere week vragen wij een uienteler naar het perceel, zijn keuzes en visie. Deze week is dat Harmjan Hospers uit de Noordoostpolder. Samen met zijn vader runt hij een akkerbouwbedrijf in Nagele.

Mts. Hospers
Locatie: Nagele

Omvang bedrijf: 40 hectare

Oppervlakte Gewastourperceel: 5 hectare

Grondsoort: Zware zavel

Teelt in hectares:
20 hectare pootaardappelen
5 hectare zaaiuien
5 hectare wortelen
5 hectare graszaad
5 hectare wintertarwe

Het perceel is gezaaid, hoe staan de zaaiuien ervoor?
"Het ziet er goed uit tot dusver. De zaden zijn inmiddels ontkiemd. In november hebben we geploegd en het voorvrucht is wintertarwe en graszaad. Inmiddels hebben we de Entec en een kalimeststof er op liggen. Afgelopen week (week 15) hebben we de eerste GBM ronde gehad voor de uien, toen hebben we 1L stomp gespoten. Je ziet het overal wel, maar de grond ligt er een stuk beter bij dan afgelopen jaar. Vorig jaar hadden we meerdere bewerkingen nodig. Dat was dit jaar eenmalig met de rotorkopeg en het lag perfect. De uien liggen in een mooi vochtige grond en ze zijn nu goed aan het kiemen."

Welk uien ras telen jullie? 
"Het ras wat we telen is Hysky. Dit ras heeft weinig last van fusarium en dat is voor ons van belang. We telen dit ras al een enige tijd, dat bevalt prima. Voorgaande jaren hadden we geprimed zaad, maar dit jaar niet. De reden daarvoor is dat het uitverkocht was, waardoor we geen andere keus hadden. We konden niet zeggen dat ongeprimed zaad dusdanig beter was dan geprimed zaad, dus nu doen we het ieder jaar op deze manier."

Hebben jullie een bepaalde strategie met de verkoop van zaaiuien?
"We zijn ieder jaar vrij met de zaaiuien en de vrije markt interesseert mij behoorlijk. Met onze pootaardappelen zitten we bij Agrico en Averis. Je zorgt dat je een goed product hebt maar op de prijs heb je verder geen invloed. Het hele spel eromheen bij de vrije uien is daarom extra interessant. Welk moment is het beste om te verkopen, ga je juist afwachten totdat je een betere prijs krijgt en wanneer is die prijs nou eigenlijk goed genoeg? Kwaliteit speelt natuurlijk een enorme rol en je bent erg afhankelijk van verschillende factoren om je heen, zoals welke keuzes maken andere uientelers, blijven ze rustig of willen ze ineens alles verkopen? Er zijn ontzettend veel factoren die van invloed zijn. Zelf nemen we uiterlijk in februari afscheid van onze uien, mede doordat Hysky geen perfecte bewaarras is. Maar dat verschilt per jaar, want wanneer ben je tevreden met de prijs?"

Welke strategie pas je toe in de uienteelt?
"We kijken naar wat het gewas precies nodig heeft, zowel met gewasbescherming als het voorzien van genoeg vocht. We zijn niet per se voorzichtig, maar zeker in het begin van de teelt is het belangrijk om te kijken in welk stadium je gewas zich bevind. Beregenen is bij ons goed te doen. We zijn er in het begin niet heel gek op, laat de uien eerst maar lekker hun gang gaan en wortelen. Zodra ze goed aan de gang zijn en het is droog, dan geven we vocht bij. Het is van belang dat je ze dan ook ongeveer dezelfde hoeveelheid water geeft. De uien moeten aan de gang blijven."

Wat is de reden dat je meedoet met de Gewastour?
"Afgelopen jaar kreeg ik interesse in de Gewastour. Het is interessant en de keuzes van telers zijn heel divers. Ik ben zelf nog erg jong en op deze manier kan ik weer leren van de ervaren uientelers. Andersom kan ik ook mijn inzichten op de uienteelt weer delen. Op die manier helpen we elkaar verder."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden