Eigen foto

Gewastour uien - week 20

Soms pittige hagelschade in uien, kan scheut herstellen?

19 Mei 2021 - Jesse Torringa

De hagelbuien van afgelopen week hebben in verschillende regio's voor schade in zaaiuien gezorgd. Voornamelijk de jonge scheuten hebben te lijden gehad. Maar een goed herstel is mogelijk.

Op verschillende percelen is hagelschade terug te vinden. Doorgaans gaat het om lichte hagelschade, waar het vlaggenblad beschadigd is of een tik heeft gekregen waardoor het tegen de vlakte ligt. Maar plaatselijk zijn er ook percelen bij waar de schade enorm is, zoals op enkele percelen in Groningen en Drenthe. 

Op enkele uienpercelen werd het een compleet slagveld. 

Gekneusd en tegen de vlakte
Arjan Bos, Crop Specialist bij Hazera, ziet in diverse regio's hagelschade in de uien: 'Ik kom met regelmaat percelen tegen met lichte hagelschade. Je ziet aan de planten dat ze deels zijn geknikt en ze liggen tegen de vlakte.' Dat is het beeld wat veel uientelers hebben op hun perceel. Ook op de Gewastourpercelen zie je sporadisch geknikte planten, zoals op het perceel in Wezup (Drenthe) en Eenrum (Groningen).

Het typerende beeld van lichte hagelschade op het Gewastourperceel in Eenrum (Groningen).

Uien kunnen zich goed herstellen
Wanneer een ui is afgehageld, is deze niet meteen afgeschreven. Een ui is best weerbaar en kan zich volgens Bos, ondanks de tik, goed herstellen. "Zolang het plantje aan fotosynthese kan doen. is er niet heel veel aan de hand. Wanneer de afgehagelde ui nog groen is en de plant heeft 3 worteltjes, dan gaat het eigenlijk altijd goed. Dat zijn wel de voorwaarden", aldus Bos.

Het belangrijkste is dat het plantje niet helemaal is ingesnoerd, vervolgt hij. "Daarmee bedoel ik dat het plantje tegen de grond ligt en dat deze op een bepaalde plek bruin of zwart wordt, waardoor er geen fotosynthese meer kan plaats vinden. Als dat zo is, dan is het afgelopen met de plant."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden