Eigen foto

Gewastour Uien - week 25

Maken de zaaiuien een inhaalslag?

24 Juni 2021 - Jesse Torringa

De zaaiuien kennen een moeilijk start door de koude en natte weersomstandigheden. Ook nadat de temperatuur begin juni omhoog schoot, bleef de groei achter in bepaalde gebieden. Inmiddels lijken de zaaiuien zich te herpakken. Maken ze een inhaalslag?

Met name in het noorden en midden van Nederland is de koude periode, in combinatie met zeer effectieve bodemherbiciden, de oorzaak van de trage groei op veel percelen. Daar komt bij dat percelen met regelmaat door hagel zijn geschaad. Het zuiden lijkt minder ver achter te lopen, hoewel ook daar de percelen soms wisselend zijn.

Neerslag doorslaggevend
Toen de hogere temperaturen kwamen, waren veel uientelers verbaasd dat de groei achterbleef in het prille gewas. De zaaiuien leken nog altijd te moeten bijkomen van het temperatuurverschil in combinatie met bodemherbiciden en andere factoren. Een ander vraagstuk van de uienteler was of er wel voldoende nutriënten aanwezig waren.

Uitspoeling kwam dit jaar met regelmaat voor. De langdurig hoge temperatuur in combinatie met de neerslag, lijken nu doorslaggevend te zijn voor de snelle groei. De verschillen zijn bijna met de dag te zien, vertellen meerdere uientelers van de Boerenbusiness Gewastour. Het perceel in Kimswerd (Friesland) is een mooi voorbeeld over hoe hard de groei gaat in 8 dagen tijd. Het perceel is 3 april gezaaid.
 

Groei Gewastourperceel in Kimswerd. Links 15 juni, rechts 23 juni. 

Aantal uienpijpen
Dat de zaaiuien er erg wisselend opstaan is een feit. De zaaiuien zitten nog volop in de ontwikkeling van de pijpjes. Het is dit jaar niet uitzonderlijk dat van een vierde pijpje nog geen sprake is en het derde pijpje pas begint, zoals op het Gewastourperceel in Dronten. De percelen in het zuiden zijn traditioneel altijd eerder en hebben daarin tegen de rijen goed vol staan en tellen 5 tot 6 pijpen.

Afgelopen jaar zaten de meesten telers inmiddels op zo'n 5 tot 7 pijpen rond eind juni, hoewel er ook toen enkele verschillen tussen de percelen zaten en tweewassigheid vaak voorkwam. Nu komen de meesten uit op maximaal 4 tot 5 pijpen in het noorden en midden van Nederland met af en toe uitschieters naar 6 of 7. Bovendien is ook van bolvorming nog niet overal sprake, hoewel het 21 juni is geweest. In het zuiden zitten de uien meestal op minimaal 5 pijpen, maar ook hier zijn er percelen bij die flink zijn beschadigd door de weersomstandigheden. Het gewas is in het zuiden een stuk hoger en de bolvorming lijkt ook gestart.

De ui is begonnen met bollen in Oeffelt, 2 april gezaaid van het ras Nation.

Inhaalslag
De zaaiuien mogen de groei dan wel te pakken hebben, van een inhaalslag is tot dusver nog geen sprake. De groei moet aanhouden wil het in de buurt komen van voorgaande jaren. Bovendien is het afwachten hoe de loofontwikkeling verloopt, doordat de sapstroom voor een gedeelte veranderd door het bolproces. Het loof groeit nog wel, maar impact heeft het zeker.

De afbeeldingen hieronder geven een mooi overzicht hoe goed de uien zijn gegroeid.

Gewastourperceel in Wezup (Drenthe). Links 15 juni, rechts 23 juni.
Zaaiuien in Kortgene (Zeeland). Links 3 juni, rechts 23 juni. 
Zaaiuien in Dronten (Flevoland), Links 10 juni, rechts 23 juni.
De zaaiuien in het zuiden lopen voorop. Links in Oeffelt (Noord-Brabant) op 23 juni. Rechts in Ysselsteyn (Limburg) op 15 juni tijdens de beregening. 
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden