Eigen foto

Gewastour aardappel - week 28

Coloradokever vreet flinke schade in aardappelgewas

13 Juli 2021 - Jesse Torringa - 3 reacties

De snel oprukkende coloradokever lijkt voor aardappeltelers een steeds groter probleem te worden. Uit verschillende regio's komen meldingen binnen van percelen met behoorlijke vraatschade en zeer grote populaties. De kever is goed te bestrijden, maar het juiste moment vinden is cruciaal.

De coloradokever werd tot enkele jaren terug maar sporadisch gevonden. Inmiddels is de coloradokever met regelmaat terug te vinden op de Nederlandse aardappelpercelen, en hoe. De temperatuurstijging van de laatste jaren, waardoor de kevers het hier een stuk aangenamer vinden, wordt als hoofdoorzaak genoemd.

Vroeger en grotere populaties
Normaliter worden de coloradokevers pas vanaf midden juli en soms in augustus in grote populaties aangetroffen in aardappelpercelen. Dit jaar kwamen in juni al veel meldingen binnen van vraatschade en de bestrijding van de kever. Een stuk vroeger dus dan voorgaande jaren. Daarnaast zijn de kevers overal in het land terug te vinden dit jaar.

Sander Uland, Cropadvisor Akkerbouw bij Bayer, legt uit waar dat aan ligt: "De coloradokever heeft veel plezier gehad met de warmte de afgelopen jaren. De kever komt van oorsprong uit Amerika, uit een warmer gebied en heeft hier de afgelopen 3 jaar erg goed kunnen overleven. Zelfs in een jaar als dit, dat eigenlijk helemaal niet zo warm is als de laatste jaren, zie je in welke mate de coloradokever aanwezig is en wat voor schade die kan aanrichten."

Flinke schade door coloradokevers op een aardappelperceel

Bestrijding 
Een (biologische) bestrijding van de coloradokever in de aardappelpercelen is goed mogelijk, maar het moment van bestrijding is een belangrijk aandachtspunt. De kever legt namelijk eieren, die pas in een later stadium uitlopen tot een larve en uiteindelijk ontpoppen tot kever. Aan te bevelen is daarom een middel te kiezen die alle levensstadia van de coloradokever aanpakt of wacht tot de eieren zijn uitgekomen.

Ook zijn er biologische middelen beschikbaar. Kees Vrolijk, aardappelteler uit Fijnaart (Noord-Brabant) en deelnemer aan de Boerenbusiness Gewastour, heeft de coloradokevers inmiddels bestreden "De coloradokevers zijn er dit jaar weer op tijd bij. Af en toe zat een plant er vol mee. In alle percelen had ik er wel wat inzitten, maar tot echte schade is het niet gekomen.'

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden