Eigen foto

Gewastour Uien - week 35

Zaaiuien rooien in volle gang, hoe gaat het?

31 Augustus 2021 - Jesse Torringa

Het rooien van de eerste zaaiuien is in volle gang. Zo is afgelopen weekeinde het Gewastourperceel in Oeffelt (Noord-Brabant) gerooid en maandag draaide de rooimachine in Nagele (Flevoland). Wat is de opbrengst en wat gebeurt er op de andere uienpercelen?

Op het gewastourperceel in Oeffelt zijn vrijdag 26 augustus de zaaiuien in het zwad gelegd. Daarmee is Oeffelt het tweede perceel dat is gerooid, nadat begin augustus het perceel in Ysselsteyn (Limburg) is gerooid en opgeladen. Op de andere uienpercelen komt het einde ook in zicht. Gisteren (maandag) is er ook in Nagele (Flevoland) een begin gemaakt met rooien.

Rooien Oeffelt
Al vroeg in het seizoen werd duidelijk dat de uien er goed opstonden. Het perceel in Oeffelt was een van de eersten die begon met strijken. Maar mede door de valse meeldauw ging het slijten hard, meldt uienteler Geert Jillissen. "Naarmate het einde van het seizoen naderde, kwam er steeds meer meeldauw in. De rooiomstandigheden waren goed en het gewas was nog wat groen. Met oog op de bewaarkwaliteit hebben we daarom gekozen om te gaan rooien."

Uit de proefrooiing van week 32 kwam de opbrengst uit op 57,3 ton per hectare. Waarschijnlijk ligt de huidige opbrengst daar niet ver van af. Hoeveel ton er per hectare nu precies in het zwad ligt, weet Jillissen niet: "Ik durf er weinig over te zeggen. Ik hoor wel om mij heen dat de opbrengst lager uitvalt dan eerder werd gedacht. Als alles is geladen, weet ik hoeveel vrachtwagens er weg zijn en kan ik een schatting maken." Vandaag dinsdag 31 augustus wordt er geladen.

Rooien Nagele
In Nagele (Flevoland) is sinds gisteren (maandag) ook een begin gemaakt met het rooien van uien. Uienteler Harmjan Hospers is tevreden met hoe het rooien gaat, maar had de uien iets grover verwacht: 'De uien zijn behoorlijk afgestorven en er is weinig groen meer te zien op het perceel. Het rooien gaat goed maar nu ze in het zwad liggen, hadden we ze toch wel iets grover verwacht.' 

Uit de proefrooiing van week 32 kwam het perceel uit op 47,6 ton per hectare. Sinds die tijd is er wel wat bijgegroeid: 'Afgelopen jaar zaten we net onder de 60 ton per hectare. Als je kijkt wat er nu ligt, is dat wel gelijkwaardig aan vorig jaar denk ik' klinkt Hospers tevreden. De uien drogen enkele dagen op het land en gaan dan de bewaring in. 

De omstandigheden om uien te rooien zijn erg goed op het  perceel in Nagele.

Laatste ziektebespuitingen
Op de andere uienpercelen is het einde van het groeiseizoen ook in zicht. Alle percelen van de Gewastour zijn aan het strijken, maar de ziektedruk valt nog niet overal even mee. Ondanks dat, zijn de laatste ziektebespuitingen een feit en staat het rooien op de planning. Zoals bij Dirk Binnema uit Eenrum (Groningen): "Afgelopen donderdag was de laatste ziektebespuiting op het perceel. Nu moeten ze zich maar redden, dan wordt het met een week of 2 tot 3 rooien."

In Wezup (Drenthe) kleurt het gewas nog erg fris en worden de uien erg grof door de dunne stand van de uien, laat uienteler Arjen Jakobs, weten. Het slijten van het gewas gaat ook langzaam. 

De laatste tonnen groeien erbij op het perceel in Eenrum (Groningen)
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden