Eigen foto

Gewastour aardappel - week 36

Laatste kilo's groeien bij de aardappelen

9 September 2021 - Jesse Torringa

Het slijten van het aardappelgewas gaat erg hard op dit moment. De eerste percelen leggen het loodje en anderen volgen snel. Aardappeltelers zien dat er nog wel kilo's groeien.

Zeker met de huidige warme weersomstandigheden zit het slijten van het gewas zich in een versnelling. Op de eerste percelen van de Gewastour is weinig groen meer te vinden en worden de laatste kilo's uit het loof getrokken.

Einde groeiseizoen
Een van de eerste percelen die op zijn retour is, ligt in Scharendijke (Zeeland). Volgens aardappelteler Tonco Padmos is het groeiseizoen over: 
"Er is vrijwel niks van het loof meer over op het perceel. Van de 10 hectare staat er nog wat loof op 2 tot 3 hectare, de rest van de planten zijn compleet afgestorven." 

In Hellevoetsluis (Zuid-Holland) slijt het gewas hard, maar is het groeien van kilo's nog niet klaar volgens aardappelteler Kees Trouw: 'Een gedeelte van het perceel is qua gewas weinig meer over, maar achterop het perceel kleurt het nog geel en groen. Daar is het nog niet klaar'. 

Te vroeg om dood te spuiten
Bij Kees Vrolijk, aardappelteler in Fijnaart, gaat het gewas achteruit, maar behoudt het tot op heden zijn kleur: "Het is nog veel te vroeg om dood te spuiten. Het perceel gaat zeker achteruit, het slijt hard, maar het is nog groen en een volledige dekking over de aardappelruggen wat betreft loof". Spuiten staat dan voorlopig ook niet op de planning: "Zoals het er nu voorstaat, spuit ik die zeker ook volgende week nog niet dood."

In Fijnaart is het groeiseizoen nog zeker niet ten einde.

Ook de 2 percelen in Dronten gaan hard achteruit. De eerste plekken waar het loof volledig is afgestorven zijn zichtbaar op het perceel van aardappelteler Herman Schlepers. Maar een Innovator maakt volgens hem kilo's tot het einde. "Het gewas slijt hard, maar Innovators pakken nog kilo 's van het laatste bladgroen."

Eerste plekken zonder groen zijn zichtbaar op het perceel bij Schlepers in Dronten.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden