Eigen foto

Gewastour aardappel - week 37

Nagroei valt tegen, eerste aardappelpercelen klaar

15 September 2021 - Jesse Torringa - 1 reactie

Het aardappelgewas is de laatste week onwijs hard achteruit gegaan. Op de percelen is nauwelijks groen meer te zien en de nagroei valt daardoor behoorlijk tegen dit seizoen. Het doodspuiten van de eerste aardappelpercelen is eerder dan verwacht.

Aardappeltelers hadden gezien de omstandigheden verwacht dat het aardappelgewas langer stand hield. Niets lijkt minder waar, gezien de snelheid waarmee het gewas verdween. Sinds afgelopen week hebben 4 aardappeltelers van de Gewastour daarom hun perceel al behandeld met loofdodende middelen.

Magere nagroei
We mogen dan halverwege september zijn, maar dat het gewas in zo'n rap tempo afsterft is wel bijzonder. Dat merkt ook Kees Vrolijk, aardappelteler uit Fijnaart (Noord-Brabant): "Je kan niet over de datum praten, maar hoe snel het gewas achteruit gaat is bizar. In een week tijd gaat het van een gezond, producerend gewas waar kilo's kunnen groeien, naar een somber gewas waarvan de nagroei erg gaat tegenvallen." Het groeiseizoen lijkt daardoor eerder aan zijn einde te komen als verwacht en dat gaat kilo's kosten. Dat bevestigt Vrolijk: "Door de magere nagroei ga zeker opbrengst missen bij Innovator. Ook mijn andere rassen gaan hard achteruit.

Een duidelijke verklaring voor het rappe afsterven van het aardappelgewas is er niet. Maar dat het rooien van de fritesaardappelen eerder kan beginnen dan verwacht, is volgens Sander Uland van Bayer Cropscience duidelijk. "Het is lastig te zeggen en niet te verklaren waar het precies aan ligt, maar een samenhang van meerdere factoren. Al vroeg in het seizoen had het gewas het lastig met de temperatuur. Het gewas was begonnen met slijten, maar afgelopen week hebben we wat hitte gehad en dat waren de gewassen dit jaar absoluut niet gewend. Dat kan het laatste zetje zijn geweest."

"Het loof heeft zich gedurende het seizoen goed weten te ontwikkelen, maar op een gegeven moment houdt het op.Uiteindelijk is het wel half september en heeft het gewas genoeg te lijden gehad dit seizoen", vertelt Uland. Met name de percelen op de zwaardere gronden laten het eerder afweten dan de percelen op lichtere gronden. Hieronder een afbeelding dat laat zien hoe snel het gewas slijt (verschil van 8 dagen) op het perceel in Dronten (klei-grond).

Perceel Dronten (Flevoland). Links 5 september, Rechts 13 september

Loofdoding
Inmiddels is op 4 percelen van de Gewastour het moment van loofdoding aangebroken. In Scharendijke (Zeeland) en in Someren (Noord-Brabant) is vorige week het spuitmoment voor loofdoding geweest. In Scharendijke was nauwelijks meer groen te zien en in Someren koos de aardappelteler voor loofdoding vanwege de strakke planning: "We moesten het gewas wel doodspuiten, omdat we anders niet op tijd klaar zijn met de oogst."

Ook het eerste perceel in Dronten heeft een bespuiting met het middel Quickdown gehad. Nadat het gewas snel achteruit ging, is daar afgelopen maandag (13 september) gespoten. Ook in Hellevoetsluis (Zuid-Holland) is het einde groeiseizoen voor het gewastourperceel sinds afgelopen maandag. Op andere percelen is loofdoding nog niet aan de orde.

Perceel Fijnaart (Zuid-Holland). Links 30 augustus, rechts 13 september
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden