Eigen foto

Gewastour René Mesken

'Toekomstplannen brengen tunnelvisie in aardappelen'

1 April 2022 - Robin de Winter

De Boerenbusiness Gewastour volgt dit jaar weer tien percelen met het fritesaardappelras Innovator. De deelnemende telers nemen ons mee met de groei van zaai tot oogst en de beslissingen in de teelt. In deze serie bedrijfsreportages stellen wij hen voor. In het eerste deel: René Mesken uit Appelscha (Fr).

Bekend bij veel agrarisch ondernemers in Noord-Nederland en vaak opzoek naar aardappelgrond, dat is René Mesken. Bekend door zijn honger naar aardappelgrond, waar afstand maar een zeer kleine factor speelt. Op de scheiding van Drenthe en Friesland in Appelscha liggen de twee erven van het bedrijf Mesken. Op deze erven na is Mesken meer van het huren dan het eigendom. Zo huurt hij land voor uien, snijmaïs, maar vooral aardappelen. Dit doet hij in de Groningen, Friesland en Drenthe en zo teelt hij rond de 250 hectare aardappelen.

Toekomst afhankelijk van beschikbaarheid
Hiervoor heeft Mesken alle mechanisatie in eigen handen, inclusief een hoog losser en drie vrachtwagens die mogen worden bestuurd met een T-rijbewijs. Mede door de vrachtwagens die een maximale snelheid hebben van 50 kilometer per uur waarvoor de chauffeur geen verplichte pauzes moet houden, is het voor het bedrijf mogelijk om op ver gelegen gebieden aardappelen te telen. Niet alles wordt door Mesken opgeslagen. Ongeveer de helft van de aardappelen worden af land afgeleverd aan de verwerker. Van deze 50% wordt 40% op contract geteeld. De andere aardappelen worden in een van de twee opslagloodsen van 600 ton per stuk bewaard of in loodsen die Mesken extra huurt.

Mesken is deze periode (eind maart 2022) nog altijd bezig met het organiseren van aardappelgrond voor dit groeiseizoen. Hoe hij zijn toekomst ziet, weet hij niet: "De toekomst is volledig afhankelijk van de overheid. Als zij het de veehouderij nog moeilijker maakt, gaan veehouders makkelijker aardappelland verhuren. Als je je focust op een doel of je wilt over een x aantal jaar bepaalde dingen bereiken, dan ben je daar te veel op gefocust. Tunnelvisie noemen we dat. Hierdoor heb je geen kijk meer op andere mogelijkheden die op je pad komen en daar moet je voor oppassen".

Verkopen in een stijgende markt
Mesken teelt veel aardappelen vrij, waarvoor hij een strategie heeft uitgestippeld voor de verkoop. Zo probeert hij te verkopen in een stijgende markt. Dit omdat de afnemer dan minder moeilijk doet dan in een dalende markt.

Dezeure 25 ton overlaadwagen met reiniging.
Aardappelwasinstallatie van René Mesken.
CHD spuit met een capaciteit van 13.000 liter en 39 meter boombreedte.
Dewulf kwatro die dit jaar zijn tweede seizoen gaat draaien bij Mesken.
Een van de drie vrachtwagens die als trekker rijbewijs mag worden worden bestuurd.
een T7 270 voor een 6 schaar Lemken ploeg met vorenpakker.
T2 270 voor de pootcombinatie.

Partners van Mesken
Het bedrijf van Mesken is compleet ingericht op de aardappelen met zijn Dewulf Kwatro, hooglosser en aardappelwasserij. In de uien en maïs maakt de ondernemer meer gebruik van loonwerkers. Zo werkt hij samen in de uien samen met een loonwerker die bijna al het landwerk uitvoert en de het bewaren van de uien organiseert. De maïsteelt wordt grotendeels gedaan door een andere loonwerker en af land naar veehouders getransporteerd. Dezelfde loonwerker is ook verantwoordelijk voor al het uitrijden van de mest op de percelen van Mesken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Robin de Winter

Stagiair bij de Boerenbusiness Gewastour
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour aardappelen - week 29

Hoe ver zijn de aardappelen tegenover andere jaren?

Gewastour aardappel - week 28

Knolzetting is goed, wel grote verschillen in groei

Gewastour uien - week 27

Zaaiuien hebben een groeispurt te pakken

Gewastour uien - week 25

Hoe is de stand van uien vergeleken andere jaren?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden