Eigen foto

Gewastour aardappel - week 15

Pootmachines na regen weer massaal het land op

15 April 2022 - Robin de Winter

Nu de percelen weer lichter van kleur worden en de temperatuur stijgt, kunnen de aardappelpootmachines weer op volle toeren draaien. Het is nog aan de natte kant, maar aardappeltelers zien ook dat de maand april doormidden is. De telers van de Boerenbusiness Gewastour zijn weer begonnen.

De regen van afgelopen weken heeft ervoor gezorgd dat veel telers hun pootgoed in de kist of bigbag konden houden. De regionale verschillen in neerslag zijn groot. Daardoor rijdt bij de ene teler de pootmachine al, terwijl hij bij de andere nog in de schuur staat. Voor de regen wist aardappelteler Daan Goense uit Driewegen (Z) zijn eerste aardappelras Markies te poten. Woensdag 13 april kon hij na lang wachten eindelijk beginnen aan zijn volgende ras: Innovator.

Het perceel van 7 hectare was afgelopen maandag nog bemest en Goense heeft het binnen een dag kunnen poten. Het pootgoed is gesneden uit de maat 45 tot 50 mm. "Bovenop was het hard en droog maar onderin was het nog nat zat. Even wachten met poten was ook geen gek idee geweest, maar we waren al bezig en het pootgoed was al gesneden", vertelt Goense. Met het aanfrezen van de aardappelruggen is Goense wel geduldiger. Hij vindt het daarvoor nog te nat en wacht tot hij ook zijn Challenger heeft gepoot. Het gaat dus nog wel een week of 2 duren voordat de frees het land in gaat, verwacht Goense.

Goense wil graag doorpoten, maar wacht nog op mest. Afgelopen maandag is het mest rijden weer begonnen, maar het is erg druk voor de loonwerkers. Veel pootmachines in de regio van Goense staan in de schuur te wachten, tot het land is voorzien van mest. 

Vroeg begin is het halve werk
Aardappelteler Daan Janssen uit Escharen (NB) is ook begonnen met poten en wilt zoveel mogelijk percelen afronden nu de omstandigheden goed zijn. Zijn grondsoort varieert van zandgrond tot zware zavel. Hij kan in deze periode alleen op de lichte percelen te werk na de 50 millimeter neerslag van afgelopen week. Het poten van de Innovators staat voor volgende week op de planning. Het pootgoed staat nu op te warmen. Janssen heeft in totaal 260 hectare aardappelen te poten, waardoor hij geen pootbare dagen wilt missen.

Daan Janssen (Br) die zijn vroege aardappels poot.

Innovators van voor de regen
Jacco van Liere in Dronten (Fl) heeft voor de regen zijn eerste Innovators gepoot op 24 maart. Na Pasen wilt hij weer verder in de aardappelen en zoveel mogelijk poten, zolang het vocht op zijn percelen dat toelaten. De aardappelen hebben onder een deken van sneeuw gelegen begin april. Na drie weken zit de eerste kiem op de aardappel.

Stadium van de kiem op het gewastourperceel bij Van Liere in Dronten (Fl).
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Robin de Winter

Stagiair bij de Boerenbusiness Gewastour
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour aardappelen - week 21

Gemiddelde pootdatum gaat seizoen 2023 voorbij

Gewastour weer - week 21

Voor de zoveelste keer is het raak: drama op de akkers

Gewastour uien - week 21

Uien groeien hard, maar ook tegenvallers

Gewastour weer - week 20

Zware regenval teistert percelen in het zuiden

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden