Agrifoto

Gewastour uien - week 17

Wisselende stand zaaiuien: korst breken het devies

26 April 2022 - Robin de Winter

De meeste percelen met zaaiuien zijn inmiddels enige tijd onderweg in groei, maar het verschil in opkomst is zeer groot. De vroeg gezaaide percelen lijken er het beste van af te komen. Op andere percelen is de toestand kritiek, gelet op de stand en de droogte.

De regen waar de telers in maart zo op zaten te wachten, heeft nu zijn negatieve effect en belemmert in meerdere regio's de opkomst van uien behoorlijk. Uientelers hebben alles uit de kast getrokken om de korst de baas te blijven. Rollen, eggen, beregenen, alles om de ui zo min mogelijk te hinderen.

Meer dan een korst
Bij Dirk Binnema in Eenrum (GR) is de situatie kritiek. Hij heeft 55 millimeter neerslag gehad in een korte tijd en kan nu alleen toekijken hoe zijn uien de 'strijd' aangaan met de korst. Binnema noemt het eerder een plaat omdat het een pakket van 20 centimeter dik is. Eggen en schoffelen is dus geen mogelijkheid meer en ook door beregening ging een streep vanwege de harde wind en de kans op bruinrot in het gebied. "Menig betonboer likt zijn vingers af bij mijn uien- en bietenpercelen. Ik denk dat je er wel met een heftruck overheen kan rijden!"

Uien die door de korst kwamen bij Binnema in Eenrum. (Gr)

Reinder Hogenhout uit Kimswerd (FR) is wel tevreden over de opkomst, maar het had beter gekund. De meeste uien beginnen al te vlaggen en nog een enkeling komt nog door. Hij maakte gebruik van een Macon/Agrideals korstenbreker, die de korst in elke rij brak. Ook bij het perceel in Dronten (FL) van de Aeres Hogeschool moest de eg er aan te pas komen. Het perceel is vlak voor de vele neerslag gezaaid en had een grote korst die inmiddels is gebroken. De zaaiuien staan echter nog steeds niet boven.

Eerste pijpje
Landelijk gezien staan de zaaiuien in het zuiden er het beste op. Deze zijn net zoals andere jaren eerder gezaaid dan de rest van Nederland en dat lijkt goed uit te pakken. Korstvorming speelt een minder grote rol door de lichtere gronden in het zuidoosten en in veel gevallen stonden de uien al boven. Zo is Klaasjan Boer uit Kortgene (ZL) tevreden met de opkomst van zijn uien, maar valt het op sommige plaatsen iets tegen: "Wat betreft de opkomst ben ik tevreden en veel uien hebben het eerste pijpje. Maar als je in het perceel gaat, zie je toch plekken waar minder planten staan. Sommige komen nog door en er zitten wat scheuten tegen de korst aan". 

Eerste pijpje is veelvuldig te zien in Kortgene(ZL).
Jonge scheut zoekt een weg via een scheur in de korst in Kortgene(ZL).
Rijen zijn goed zichtbaar in Kortgene(ZL).
Bepaalde plekken in het veld waar (nog) geen uien staan op het perceel in Kortgene(ZL).
De korstbreker van Hogenhout in Kimswerd(Fr).
De zaaiuien zoeken hun weg door de korst. Een enkeling komt nog steeds door.
Korst bij het perceel in Dronten voor het eggen.

Op de lichtere gronden in het zuiden staan de uien wat beter en zit de groei er behoorlijk in met deze temperaturen. Zowel op het perceel in Ysselsteyn (Li) als in Oeffelt (NB) is dat terug te zien. Geert Jillissen uit Oeffelt heeft de uien op het Gewastourperceel allemaal boven staan. Op 14 maart trok zijn zaaimachine baantjes over de lichte zavelgrond en is daarna niet beregend. Het geprimede uienzaad heeft de droogte goed uit weten te houden, want de stand is goed: "De uien op de vroeg gezaaide percelen op de lichte grond staan prachtig, de eerste pijp zit erop".

Zaauien van Geert Jilissen uit Oeffelt (NB)
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Robin de Winter

Stagiair bij de Boerenbusiness Gewastour
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour Klaasjan Boer

'Twijfel soms of uienteelt zonder beregenen nog kan'

Gewastour Uien - week 16

'Ongeveer de helft van het uienareaal is gezaaid'

Gewastour uien - week 16

Uientelers slaan grote slag, maar ideaal ging het niet

Gewastour Gybert Doggen

'Overtuigd dat gangbare landbouw essentieel blijft'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden