Shutterstock

Gewastour Weer - week 27

Flinke plensbuien van juni nog altijd onvoldoende

6 Juli 2022 - Robin de Winter

Na flinke plensbuien in de maand juni zijn telers nog niet tevreden met de gevallen millimeters. Veel haspels draaien alweer overuren en dat lijkt meer dan nodig met de weersverwachting voor de komende tijd.

Vooral in de aardappelen was het vocht dringend gewenst. Nu het aardappelgewas knollen heef, is een goede vochthuishouding een belangrijke voorwaarde voor een goede groei. Krijgt de aardappelplant te weinig, dan is er het risico dat deze knollen afstaat. Gemiddeld viel er in de maand juni 75 millimeter neerslag volgens de weerdata van het KNMI. Dit is iets hoger dan het langjarig gemiddelde, wat op 67 millimeter ligt. De neerslag viel deze maand erg verdeeld. Zo moest het zuiden van Zeeland het maar met 30 millimeter doen, terwijl ze bij Haarlem en midden-Brabant vrijwel overal 100 millimeter of meer te verwerken kregen. 

Neerslagsom van juni 2022 in Nederland (KNMI).

Naast een zeer natte maand bleek juni ook een zonovergoten maand te zijn. Met 282 uren zon gemiddeld over het land stond juni ruim boven het langjarig gemiddelde van 212 uur. Dat maakt dat we vijf zonnige maanden op een rij hebben gehad. Ook februari, maart april en mei hadden een bovengemiddeld aantal zonuren. De temperatuur in juni ligt dit jaar met precies 1 graad iets hoger dan het langjarig gemiddelde, maar komt wel lager uit dan vorig jaar. Voorgaande maanden viel de temperatuur altijd hoger uit in 2022 dan in 2021. 

Temperatuur in C° Gemiddeld 2021 2022
Februari 3,9 4,3 6,8
Maart 6,5 6,4 7,3
April 9,9 6,7 9,3
Mei 13,4 11,2 14,0
Juni 16,2 18,2 17,2

Door de buien in de maand juni is het vocht in de bodem deels aangevuld. Dat is ook te zien in de grafiek van KNMI over de neerslagtekort, waarin de lijn van het neerslagtekort in juni al enkele keren is gezakt. 

Onderschrift

Veel telers zien meer neerslag maar al te graag komen. Volgens hen is de bodemvoorraad nog altijd niet bijgevuld. Ook als wordt gekeken naar de AgroExact bodemsensoren, is te zien dat de zuigspanning bij veel telers tussen suboptimaal en beregenen zit. De bodemsensoren van Janssen in Escharen (Noord-Brabant) en Kees Trouw in Hellevoetsluis (Zuid-Holland) laten zien dat beregenen weer nodig is om de ontwikkeling van de aardappelen goed te houden.

De bodemsensor van Daan Janssen in Escharen.
Bodemsensor van Kees Trouw uit Hellevoetsluis, waar de 30 millimeter neerslag van 27 juni goed te zien is.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Robin de Winter

Stagiair bij de Boerenbusiness Gewastour
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour Klaasjan Boer

'Twijfel soms of uienteelt zonder beregenen nog kan'

Gewastour Uien - week 16

'Ongeveer de helft van het uienareaal is gezaaid'

Gewastour uien - week 16

Uientelers slaan grote slag, maar ideaal ging het niet

Gewastour Gybert Doggen

'Overtuigd dat gangbare landbouw essentieel blijft'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden