Eigen foto

Gewastour Arjen Jakobs

'Je moet uien niet te snel verwennen met de haspel'

10 April 2023 - Robert Reijerse

Voor het zesde jaar op een rij organiseert Boerenbusiness de Gewastour. Ook dit jaar volgen wij tien akkerbouwers door heel Nederland in de teelt van gele zaaiuien. In deze serie bedrijfsreportages stellen wij de ondernemers voor. Deze keer: Arjen Jakobs uit Wezup (Dr).

Jakobs is een bekend gezicht bij de Boerenbusiness Gewastour uien en is ook dit seizoen van de partij. Hij teelt in Drenthe op de zandgronden al jaren uien en is inmiddels ook aan het bewaren geslagen. Op het moment is Jakobs bezig met onderhoud van de machines voor het komende seizoen. "De compost is gestrooid op de percelen waar komend jaar de uien groeien. Laat het voorjaar maar beginnen".

Meer over het akkerbouwbedrijf van Arjen Jakobs

Het bedrijf van Jakobs bevindt zich in het oosten van Drenthe bij de plaats Wezup. Op het bedrijf worden zaaiuien, consumptie- en zetmeelaardappelen, suikerbieten en gras geteeld. De totale bedrijfsomvang is 112 hectare, waarbij op zandgrond wordt geteeld. Op het moment is de teeltrotatie voor uien 1-op-6.

Daarom 21 zakelijke en persoonlijke vragen aan Arjen Jakobs, deelnemer aan de Boerenbusiness Gewastour uien.

Welke uienrassen worden er geteeld op het akkerbouwbedrijf?
"Dat zijn Delta Gigant, Donna, Tina, Romy en Rolijn. De keuze voor Tina is gevallen, omdat het een vroeg ras is met een goed wortelstelsel dat op een relatief droog perceel komt dit jaar. Delta Gigant is een nieuw ras en gekozen om te vergelijken met het ras Donna. De belangrijkste keuzes voor een ras worden gemaakt op basis van bewaarbaarheid, huidvastheid en wortelgestel. Ik ben niet iemand die mijn uien direct gaat verwennen met een beregeningshaspel. De uien moet zich tot de langste dag het liefst zelf redden".

Wat is de voorvrucht voor de uienteelt?
"De voorvrucht is aardappelen."

Wat vind je het mooiste gewas om te telen?
"Het mooiste gewas vind ik nog steeds uien. Het totaal plaatje van de uienteelt maakt het zo mooi. Het afleveren, de verkoop, rooien, gewoon alles wat er jaarrond bij komt kijken".

Zijn er nevenactiviteiten op je bedrijf?
"We houden ons naast de akkerbouw ook bezig met loonwerk. Dan moet je denken aan werkzaamheden als aardappelpoten en -rooien, graan en gras zaaien, uienrooien en -laden en de spuitwerkzaamheden. Dat zijn mijn hobby's".

Welk beroep had je gehad als je geen akkerbouwer was?
"Ik ben geen persoon om in loondienst te gaan. Dan maak ik direct ruzie met de baas, denk ik. Ik vind handel in en het opknappen van machines hartstikke mooi. Dan had het iets in die richting geworden".

Wat voor grondbewerking/bemesting pas je toe voor het uienzaaien? 
"Voor de uienteelt wordt het perceel lichtjes bewerkt. Hierdoor droogt de grond wat aan. Daarna vindt de kali-bemesting plaats voor het zaaien van de uien. De Vinassekali wordt over het perceel heen gespoten, dat is goedkoper en chloor-arm. Daarna wordt rundveedrijfmest uitgereden als bemesting. Door de langzame afgifte van mineralen uit de drijfmest heb je hopelijk in de tweede helft van het seizoen ook profijt van de stikstof, fosfaat en kali. Voor de teelt van de uien wordt ook nog compost gestrooid. De reden voor compost is de vochthuishouding en bewerkbaarheid, omdat er af en toe ook wat leem in de grond zit. De reden achter deze wijze van bemesting is gedurende het seizoen een langere afgifte van nutriënten." 

Wat is de strategie in de gewasbescherming van de percelen uien?
"De strategie die wordt toepast, is in overleg met de adviseur. Het is belangrijk om het schema aan te houden. De druk van trips wordt steeds groter, dus komend jaar gaan we daar echt voor spuiten. Het afgelopen jaar hadden we wel schade ondervonden van trips."

Wat zijn je hobby's?
"Oldtimertourtochten organiseren, Trekkertrek kijken, schaatsen, mountainbiken en wielrennen".

Waar ben je trots op als je kijkt naar het bedrijf of de teelt?
"Het meest trots ben ik op het feit dat ik mijn eigen draai eraan kan geven. Vroeger werden de aardappelen door de loonwerker gerooid en geen uien geteeld. Dit ben ik op een gegeven moment zelf gaan doen en ben begonnen met de teelt van uien. De schuur op het erf heb ik zelf gebouwd. Dit zijn wel dingen waar ik trots op ben".

Hoe kijk je naar de toekomst van het bedrijf qua ontwikkelingen?
"Je weet niet wat de prijzen gaan doen de komende jaren en de veranderende regelgeving van GLB, maar ik vind dat je moet denken in kansen. Proberen stappen vooruit te blijven zetten en kansen blijven zien".

Wat is de beste keuze/verandering geweest afgelopen jaren op het bedrijf?
"Het beginnen met de uienteelt acht jaar geleden en de switch maken naar consumptieaardappelen. De keuze om te beginnen met consumptieaardappelen is, omdat je input sneller wordt beloond in vergelijking tot de zetmeelteelt."

Frites of gekookte aardappelen?
"Frites".

Naar welke werkzaamheden kijk je het meeste uit gedurende het jaar?
"Elk moment van het seizoen heeft zijn charmes. De haspel uittrekken is ook wel een keer leuk, maar lang niet altijd. De afwisseling gedurende het seizoen maakt het boeren mooi".

Welke rol speelt de teelt van uien op je bedrijf?
"De teelt van consumptieaardappelen en uien staan bovenaan in de rangorde".

Uien van eigen bedrijf of uien uit de supermarkt?
"Uien van eigen bedrijf natuurlijk".

Worden de uien af land of uit bewaring verkocht?
"De ene loods heeft een capaciteit van 800 ton uien en de kapschuur 300 á 400 ton uien. De rest van de uien gaan af land weg. De uien worden bewaard tot januari."

Wat is de verkoopstrategie van je uien?
"Een gedeelte van de uien wordt af land verkocht, een gedeelte op participatie en een gedeelte vrij. De reden hierachter is risicospreiding. Hoe meer de handelaren beginnen te vragen, hoe meer je achterover moet gaan zitten".

Wat staat erop nummer 1 van je bucketlist?
"Wat meer van de wereld zien. Een keer naar de andere kant van de wereld zoals Afrika of Australië. Lekker doorgaan met het bedrijf vind ik ook belangrijk".

Wat zijn in je ogen de kansen en bedreigingen voor jouw bedrijf?
"De nieuwe regelgeving zorgt voor verandering in het gebied, maar we blijven zoeken naar kansen. Als er met andere teelten geld is te verdienen, gaan we dat wel doen".

Kunnen de uien worden beregend? Zo ja, wat is de strategie die je hanteert?
"De percelen worden beregend met oppervlaktewater of uit de bron. We zitten hierop zand in Drenthe, dus van brak water hebben we geen last. Wanneer er moet worden beregend, gebeurt dat op basis van gevoel. Maar zoals gezegd, ik wil mijn uien ook niet te snel verwennen".

Wat is de reden dat je meedoet aan de Gewastour uien?
"Ik doe voor het vierde jaar mee met de Gewastour. Ik vind het mooi om te leren van collega's en diensten van partners."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour Uien - week 16

'Ongeveer de helft van het uienareaal is gezaaid'

Gewastour Daan Tap

'Oogstrisico aardappelras werd mij te groot'

Gewastour week 11

Groeiseizoen begint weer vals voor uientelers

Gewastour proefrooicijfers

Lastig groeiseizoen terug te zien in opbrengstcijfers ui

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden