Data Gewastour

uienzaaien

Gewastour Uien - week 16

'Ongeveer de helft van het uienareaal is gezaaid'

Uientelers en loonwerkers hebben afgelopen weekeinde behoorlijk geprofiteerd van het gunstige weer. Ongeveer de helft van het uienareaal is gezaaid, zo is de schatting. Dat is ook terug te zien bij de Boerenbusiness Gewastour, waar inmiddels vijf van de tien uienpercelen gezaaid zijn. Over het algemeen zijn telers niet ontevreden met de neerslag op de uien, al hebben hagelbuien afgelopen maandag ook tot schade geleid.
17 April 2024
Gewastour 2023

Gewastour Daan Tap

'Oogstrisico aardappelras werd mij te groot'

Het oogstrisico werd aardappelteler Daan Tap te groot met het ras Agria op de zware rivierklei. Daarom besloot hij vorig jaar voor een ander ras te kiezen en die switch pakte met de vele neerslag van afgelopen najaar goed uit. De weersextremen van de laatste jaren zijn een uitdaging voor de akkerbouw. Alleen zijn er ook uitdagingen die niets met het klimaat te maken hebben, vertelt Tap, die boert in een 'drukke' regio.
14 Maart 2024
uienzaaien

Gewastour week 11

Groeiseizoen begint weer vals voor uientelers

Even leek het erop dat de langdurige natte periode plaatsmaakte voor het voorjaar, maar dat is inmiddels alweer vergeten gezien de recente neerslag. Met het oog op de sombere weersvooruitzichten beleven telers opnieuw een valse start van het nieuwe groeiseizoen.
13 Maart 2024
uien

Gewastour proefrooicijfers

Lastig groeiseizoen terug te zien in opbrengstcijfers ui

Nu de uienoogst achter de rug is, wordt het tijd om de balans op te maken. De uienopbrengsten van de Boerenbusiness Gewastour vallen gemiddeld genomen niet mee en het late, uitdagende groeiseizoen heeft zich in die opbrengstencijfers laten gelden. De spreiding tussen de 10 percelen is dit jaar groot.
21 November 2023
Gewastour 2023

Gewastour Proefrooicijfers

Opbrengsten Innovator laagste in jaren

De proefrooicijfers van de fritesaardappel Innovator tekenen het bijzondere groeiseizoen van 2023. De nagroei heeft zoals verwacht de laatste weken voor veel extra kilo's gezorgd, maar daarmee werd de achterstand van het begin niet ingehaald. De gemiddelde opbrengst ligt met een spreiding van 66 tot 38 ton per hectare het laagste sinds jaren.
7 November 2023
inschuren Gewastour 2023

Gewastour uien - week 42

Laatste uien ingeschuurd, fusarium baart zorgen

Het was uien laden tussen de buien door, maar inmiddels zijn alle zaaiuien van de percelen die deelnemen aan de Gewastour van het land. De opbrengst bij het laatste perceel is goed, maar de kwaliteit is wel wat minder dan anders. Met name fusarium blijft de aandacht trekken van de telers die al langere tijd hebben ingeschuurd.
19 Oktober 2023
uienoogst Gewastour 2023

Gewastour uien - week 40

Uienoogst nadert einde met wisselende opbrengsten

Zo moeizaam het groeiseizoen verliep, zo gemakkelijk lijkt de uienoogst van 2023 te verlopen. De oogstomstandigheden zijn door de bank genomen prima, met neerslag op zijn tijd in een mooie nazomer. De opbrengsten variëren sterk: soms vallen ze fors tegen, maar gelet op het bijzondere groeiseizoen zien telers in de kilo's uien per hectare soms ook aangename verrassingen.
4 Oktober 2023
aardappelen Innovator inschuren

Gewastour aardappel - week 38

Eerste aardappelen van Innovator al ingeschuurd

Het is over en uit met de nagroei van het ras Innovator. Het rooien van de aardappelen staat dus in de planning van de telers die deelnemen aan de Boerenbusiness Gewastour. De rooiomstandigheden lijken gunstig. Daarbij liggen de eerste aardappelen van Innovator inmiddels al achter de planken.
27 September 2023

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden