Agrifoto

Gewastour uien - week 25

In beeld: zo ver loopt de groei van de uien achter

22 Juni 2023 - Jesse Torringa

Na de latere zaai, gevolgd door schraal weer en nu droogte hebben de zaaiuien een flinke groeiachterstand opgelopen vergeleken met andere jaren. Met foto's van andere jaren uit de Gewastour is te zien dat de achterstand aardig is opgelopen.

Het natte en relatief koude voorjaar zorgde ervoor dat de zaaiuien bijna 1 maand later zijn gezaaid dan vorig jaar. De gemiddelde zaaidatum bij de Gewastour kwam uit op 24 april. Enkele uientelers konden op zijn vroegst half april zaaien en anderen moesten de zaai wederom uitstellen tot eind april/begin mei na nieuwe neerslag. De eerste tegenslag van het seizoen was daarmee een feit.

Oogstmoment dichter op elkaar
Waar traditioneel altijd de zuidelijke regio's van Nederland eerder zijn met de zaai dan het midden en het noorden, zijn de gemiddelde zaaidata dit jaar vrijwel gelijk aan elkaar. Zoals het nu lijkt, houdt dat in dat het oogstmoment hierdoor dit jaar dichter bij elkaar ligt. Vooral op de kleigronden duurde het lang voordat de grond bekwaam genoeg was om te zaaien. Op de zandgronden kon over het algemeen iets eerder gezaaid worden waardoor deze uien qua groei gemiddeld wat voorlopen dit jaar. Maar dat de uien sneller opstarten op de zandgronden, is ook iets wat ieder jaar terugkomt.

Stuk kleiner
Zoals we dit seizoen weer hebben gemerkt, zijn er heel veel factoren die de uiengroei kunnen belemmeren of bevorderen. Hoewel we bij de Gewastour al jaren diverse percelen volgen op allerlei grondsoorten, lopen de verschillen in groeistadia behoorlijk uit elkaar. Wat wel opvalt, is dat het gewas een stuk kleiner en minder volume heeft in vergelijking met andere jaren. Het verschil in aantal pijpjes lijkt gemiddeld nog wel mee te vallen.

Om een redelijk beeld te geven van hoe de uien medio juni er bij stonden de laatste jaren, zijn er van ieder oogstjaar een aantal percelen met dezelfde grondsoort in volgorde gezet. De eerste afbeelding begint met enkele jaren terug en loopt tot en met 2023. Daarbij staat in het onderschrift van de afbeelding de plaats en datum waarop de foto is genomen.

Gewasstand Wezup (Drenthe) 24 juni 2022, zandgrond.
Gewasstand Wezup (Drenthe) 17 juni 2023, zandgrond.
Gewasstand Kimswerd (Friesland) 20 juni 2019, kleigrond.
Gewasstand Kimswerd (Friesland) 18 juni 2020, kleigrond.
Gewasstand Kimswerd (Friesland) 18 juni 2023, kleigrond.
Gewasstand Kortgene (Zeeland) 30 juni 2020.
Gewasstand Kortgene (Zeeland) 23 juni 2022.
Gewasstand Philippine (Zeeland) 21 juni, 2023.
Gewasstand Zeewolde (Flevoland), 21 juni 2019.
Gewasstand Zeewolde (Flevoland), 14 juni 2023
Gewasstand Marknesse (Flevoland) 21 juni 2023.
Gewasstand Lepelstraat (Noord-Brabant) 21 juni 2023, lichte zavelgrond.

Het is goed te zien in dat de uien in Zeeland beduidend achterlopen in groei dan de jaren daarvoor. Ook op de zandgrond in Wezup is een groot verschil te zien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour uien - week 25

Hoe is de stand van uien vergeleken andere jaren?

Gewastour uien - week 22

Gemiddelde zaaidatum uien dicht bij afgelopen jaar

Gewastour Uien - week 16

'Ongeveer de helft van het uienareaal is gezaaid'

Gewastour Daan Tap

'Oogstrisico aardappelras werd mij te groot'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden