Eigen foto

Gewastour aardappelen - week 35

Goede nagroei aardappelen haalt achterstand niet in

29 Augustus 2023 - Jesse Torringa

De afgelopen weken zijn er heel wat kilo's bijgegroeid op de aardappelpercelen die deelnemen aan de Boerenbusiness Gewastour. De nagroei valt niet tegen, maar dit betekent niet dat de opgelopen groeiachterstand wordt ingehaald. De aardappeltelers zijn het er over eens dat een gemiddelde opbrengst dit jaar niet wordt gehaald.

Dat er meerdere weken later is gepoot dan andere jaren, is ook zichtbaar aan het gewas. Percelen slijten, maar over het algemeen glijdt Innovator minder hard weg dan andere jaren. Meerdere telers op verschillende grondsoorten geven aan dat het aardappelgewas groener staat dan normaal voor deze tijd van het seizoen. Zij gaan ervan uit later te gaan rooien. De neerslag van afgelopen tijd helpt daar goed bij. Maar dat deze extra groeidagen aan het einde van het seizoen de achterstand in de groei goed maken, lijkt uitgesloten.

Ondergemiddelde opbrengst
In Zeewolde (Flevoland) slijt de Innovator duidelijk minder hard vergeleken met andere jaren, vertelt teler Thomas Zandee. "Voor de tijd van het groeiseizoen staat het gewas er nog vitaal op. Vorig jaar was het begin september wel gedaan, maar zoals ik er nu naar kijk wordt dat de derde week van september. De nagroei zit er wel in." Maar een goede nagroei betekent niet dat er nu zomaar gemiddelde opbrengsten worden behaald. Dat heeft voor een deel te maken met het knolaantal, oordeelt Zandee. "Het knolaantal verschilt, maar gemiddeld kom je op vijf knollen per plant uit. In andere jaren tellen we gewoon meer aardappelen en dat scheelt opbrengst. De aardappelen die er aan zitten groeien wel gelijkmatig en goed door, maar we gaan onder het gemiddelde uitkomen"

Ook Kees Trouw uit Hellevoetsluis (Zuid-Holland) denkt dat hij niet aan de opbrengst komt van zijn langjarig gemiddelde. Bij de proefrooiing van ruim twee weken geleden kwam zijn bruto-opbrengst uit op 39 ton. "Ik denk dat mijn eindopbrengst in de buurt komt van de proefrooiing. Daar is toen 15% vanaf getrokken en ik denk dat er nog zo'n 20% of iets meer bij is gegroeid en gaat groeien. Dan kom je uit op een opbrengst die ondergemiddeld is voor mij."

Geluk met regenbui
In Elst (Gelderland) staat het gewas er nog groen op. Teler Daan Tap vertelt dat het loof wel aan het slijten is, maar dat de groei er goed in zit. Daarmee is het perceel onderweg om een mooie opbrengst te halen. Tap legt uit dat dit mede komt door de vele millimeters regen in de droge juni-maand, die met name in het oosten van Nederland vielen. "In juni, toen het droog was, kregen we in twee dagen tijd meer dan vijftig millimeter. Eerst een stortbui en de volgende dag miezerde het de hele dag door. Daarmee hadden we geluk, want dat zorgde ervoor dat het gewas in die tijd goed door kon groeien."

Over de kilo-opbrengst is Tap niet zo negatief. maar het wordt wel wat lager dan andere jaren. "Het tal is wisselend, maar het groeit nu hard en er is ook nog wel potentie. Wel wordt het later rooien dan andere jaren, maar gelukkig hebben we niet al te veel hectares".

Het Gewastourperceel van Tap in Elst (Gelderland) van boven af.

In Fieldscout van het dataprogramma Bioscope worden de gewastourpercelen vanuit de lucht gevolgd, waarbij onder andere de groei en biomassa van het perceel wekelijks zichtbaar zijn. Daarin wordt het slijten van Innovator bevestigd in de afname van de biomassa. De gegevens van het Gewastourperceel in Hellevoetsluis geven dit beeld goed weer. Ook is te zien dat de neerslag ervoor heeft gezorgd dat het gewas weer wat groeide in biomassa op 14 augustus tot een index van 0,49. In totaal daalde de biomassa-index van 0,56 op 30 juli naar 0,43 op 23 augustus met een kleine groei door neerslag op 14 augustus. 

De biomassa neemt af op het perceel in Hellevoetsluis. Bron: Bioscope
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour uien - week 25

Hoe is de stand van uien vergeleken andere jaren?

Gewastour uien - week 22

Gemiddelde zaaidatum uien dicht bij afgelopen jaar

Gewastour Uien - week 16

'Ongeveer de helft van het uienareaal is gezaaid'

Gewastour Daan Tap

'Oogstrisico aardappelras werd mij te groot'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden