Eigen foto

Gewastour uien - week 36

Eerste percelen in het zwad, rooiomstandigheden goed

6 September 2023 - Jesse Torringa

De eerste gele zaaiuien van de Boerenbusiness Gewastour liggen in het zwad. De rooiomstandigheden waren goed. Door de hoge temperatuur weer liggen de uien voorlopig nog wel even op land.

September is inmiddels aangebroken, maar tot op heden is er in Nederland nog maar een beperkt areaal zaaiuien gerooid. Door de latere zaai en het bijzondere verloop van dit groeiseizoen zijn de uien een stuk later klaar dan andere jaren. Dat geldt dus ook bij de Gewastour, waar pas afgelopen dagen de eerste twee uienpercelen zijn gerooid. Ook bij de andere percelen staat het rooien binnenkort op de planning.

Goede rooiomstandigheden
Afgelopen zaterdag (2 september) werd het eerste perceel van de Gewastour gerooid in het Noord-Brabantse Lepelstraat. Uienteler David de Wit vertelt dat het perceel geleidelijk was gestreken en al even tegen de vlakte lag. Doordat de toplaag van de grond nog zacht was, verliep het rooien zeer goed. "Het rooien ging nu fantastisch en met een paar dagen zal de grond wel weer een stuk harder zijn. Aan het einde van de dag merkte je al dat het droger was geworden vergeleken toen we begonnen met rooien. Het gewas was al een behoorlijk eind afgestorven, slechts een heel klein gedeelte niet. Moet je dan daar net op wachten?"

Veel percelen strijken moeizaam en hetrogeen, maar het perceel in Lepelstraat ging behoorlijk geleidelijk tegen de vlakte. "Ik denk dat het bij ons wel zo geleidelijk en op tijd is gaan strijken omdat we naar verhouding toch iets eerder hebben kunnen zaaien (21 april). Daarnaast hadden we een goede opkomst en een dikke stand, wat resulteerde in dunnere nekken." Ook het beregenen noemt De Wit als een van de redenen. "We hebben in het begin van het groeiseizoen behoorlijk wat loof erbij beregend. Je vervroegt je gewas in het begin, dat mag ook niet vergeten worden". Wat betreft de opbrengst zal het volgens De Wit bruto ergens uitkomen tussen de 50 tot 60 ton. 

De uien in het zwad in Lepelstraat (Noord-Brabant).

Ondanks dat de uien al in het zwad liggen, is de bestemming van deze uien tot op heden nog onbekend. "We twijfelen nog of wij ze af land verkopen ofwel in de bewaring stoppen. We drogen ze nog even in het zwad en kijken wat er mogelijk is".

Wachten op koeler weer
Ook in Zeewolde werden dinsdag 5 september de gele uien gerooid. Ook hier gold dat de rooiomstandigheden nu goed waren en later deze week beduidend minder. Teler Jan Berend Biesheuvel geeft aan dat een groot deel van de uien al geruime tijd was gestreken. De uien die nog wel fier overeind stonden, leken binnenkort ook niet meer te strijken volgens Biesheuvel. 

Zaaiuien in het zwad in Zeewolde (Flevoland).

Wat betreft de opbrengst is het lastig om een schatting te maken. "Ik weet niet waar de opbrengst op uit gaat komen. Ik heb nog niets bemonsterd in het perceel. Wel gaan deze allemaal de schuur in", vertelt Biesheuvel. Dat inschuren laat voorlopig nog even op zich wachten gelet op het huidige weer. "De temperatuur blijft de hele week nog hoog waardoor we de uien niet van het land kunnen halen. Zoals het nu lijkt, wordt zelfs maandag nog 30 graden voorspeld. Dan wordt het waarschijnlijk pas in de loop van volgende week".

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour Uien - week 16

'Ongeveer de helft van het uienareaal is gezaaid'

Gewastour Daan Tap

'Oogstrisico aardappelras werd mij te groot'

Gewastour week 11

Groeiseizoen begint weer vals voor uientelers

Gewastour proefrooicijfers

Lastig groeiseizoen terug te zien in opbrengstcijfers ui

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden