Eigen foto, gewastour

Gewastour uien - week 38

Telers hebben flinke meters gemaakt met uienoogst

21 September 2023 - Jesse Torringa

De uienoogst verliep tot aan de regen van deze week zeer voorspoedig. Verspreid door Nederland is een groot deel van het uienareaal al gerooid en veel uien zijn ook al binnen gereden. Zorgen over de kwaliteit worden daarbij wel geuit.

Het was iets later dan andere jaren maar vanaf begin september is het hard gegaan met het rooien van de zaaiuien. Veel uien liggen inmiddels in het zwad en ook tussen de regenbuien zijn er nog hoekjes uien gerooid bij de telers van de Boerenbusiness Gewastour. Een deel van de telers heeft echter ook gebruikgemaakt van het goede weer met het opladen van de uien.

In het Drentse Wezup ligt het Gewastour-perceel in het zwad. Vlak voor de eerste regenspetters deze week lukte het uienteler Arjen Jakobs net op tijd om alle uien gerooid te hebben. Ook iets noordelijker in Eenrum (Groningen) werden de uien gerooid vóór de regen begon.

Zonnebrand
Aan de andere kant van ons land in Philippine (Zeeland) hebben de uien bijna vijf dagen kunnen drogen op het veld, waarna deze werden opgeladen en ingeschuurd. Het perceel in Lepelstraat (Noord-Brabant) heeft twaalf dagen in het zwad gelegen voordat kon worden ingeschuurd.

Door onder andere de hoge temperatuur van begin september hebben veel telers gewacht met laden vanwege de kwaliteit, om zo bijvoorbeeld zonnebrand te voorkomen. Dat is overigens lang niet overal goed gegaan, vooral bij rode uien - die daar doorgaans gevoeliger voor zijn - is er zonnebrand opgetreden. 

Kwaliteit laat te wensen over
Dat de kwaliteit gemiddeld niet zou meevallen, was eerder dit seizoen al wel duidelijk. Aan het begin van de zomer werden her en der al fusariumaantastingen gevonden en dat werden er meer naarmate het rooimoment dichterbij kwam. Ook de ontwikkeling van de uien verliep doorgaans anders dan volgens het boekje door het bijzondere groeiseizoen. Wat nu resulteert in relatief veel diknekken/dikhalzen (ook wel bouten genoemd) ten opzichte van andere jaren en uien die nauwelijks willen strijken. Sommige delen van een perceel - en soms zelfs een heel perceel - staan nog behoorlijk groen, maar van groei lijkt al even geen sprake meer. Groen rooien is normaal gesproken juist geen probleem, maar met dit bijzondere groeiseizoen is het afwachten hoe deze partijen zich ontwikkelen in de bewaring.

Recente proefrooiingen van de Gewastour bevestigen dat het percentage dikhalzen fors hoger ligt en fusarium dit jaar ook behoorlijk aanwezig is. Ook telers valt de fusarium op en zij denken meer te constateren dan de laatste jaren het geval was. Met het langer laten liggen van de zwaden op het veld hopen zij een deel kwijt te zijn. De proefrooicijfers worden gepubliceerd wanneer alle percelen gerooid zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour Uien - week 16

'Ongeveer de helft van het uienareaal is gezaaid'

Gewastour Daan Tap

'Oogstrisico aardappelras werd mij te groot'

Gewastour week 11

Groeiseizoen begint weer vals voor uientelers

Gewastour proefrooicijfers

Lastig groeiseizoen terug te zien in opbrengstcijfers ui

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden