Eigen foto

Gewastour uien - week 40

Uienoogst nadert einde met wisselende opbrengsten

4 Oktober 2023 - Jesse Torringa

Zo moeizaam het groeiseizoen verliep, zo gemakkelijk lijkt de uienoogst van 2023 te verlopen. De oogstomstandigheden zijn door de bank genomen prima, met neerslag op zijn tijd in een mooie nazomer. De opbrengsten variëren sterk: soms vallen ze fors tegen, maar gelet op het bijzondere groeiseizoen zien telers in de kilo's uien per hectare soms ook aangename verrassingen.

De afgelopen week zijn er veel uienpercelen geladen en daarmee lijkt het gros van uienoogst 2023 achter de rug. Slechts een klein deel, soms nog fier overeind staand gewas, moet nog worden gerooid. Door het moeizame groeiseizoen verliep het strijken van de uien op veel percelen niet vanzelf. Ook het rooien kwam weliswaar wat later op gang dan in andere jaren, maar menig uienteler heeft weinig hinder ondervonden door het zomerse najaar. Daarvoor waren de rooi- en laadomstandigheden vaak ook zeer gunstig. Een smet op de uienoogst - naast de soms zeer beroerde opbrengsten - is wel dat eind augustus en begin september diverse partijen zonnebrand hebben opgelopen. Achteraf kwamen veel meldingen binnen, doordat werd geoogst en geladen tijdens de hoge temperaturen en felle zon.

Bij de Boerenbusiness Gewastour ligt het laatste uienperceel nog in het zwad en is de rest geladen. De meeste gewastourpercelen zijn de bewaring in gegaan, zoals in het Groningse Eenrum en Friese Kimswerd afgelopen week. In Kimswerd waren de uien behoorlijk afgestorven en zijn de laatste uien afgelopen weekend geladen.

Bewaring in Kimswerd, Friesland
Naast het vullen van een box met uien hebben de telers Hogenhout in Kimswerd ook een kistenbewaring met gele en rode zaaiuien.
Kisten met uien vullen in Kimswerd.
Uien laden in Kimswerd met een Dewulf 3000.
Uien in de bewaring in Eenrum (Groningen)

Opbrengst Marknesse
Naast de percelen in het noorden werden er ook uien in de Noordoostpolder geladen bij het perceel in Marknesse. "De uien van het Gewastourperceel zitten in de kisten. We hebben ze een weekje in het zwad laten liggen om vervolgens te laden", vertelt uienteler Peter Holster. Hij is gelet op het bijzondere groeiseizoen zeker tevreden met de opbrengst. "Als ik het zo in het veld en het zwad zag, had ik eigenlijk gerekend op minder tonnen van een hectare. De opbrengst viel mij dus eigenlijk nog niet zo tegen. Maar vergeleken andere jaren is het wel minder. We zijn gewend hier hoge opbrengsten te halen".

Uiteindelijk kwam Holster uit op een opbrengst van 58 kisten per hectare. Normaliter wordt er gerekend met ongeveer 1 ton uien per kist. Ook de grofte blijft achter met andere jaren. "De uien zijn slechts middelmatig tot grof dit jaar".

De kistenbewaring bij Holster in Marknesse (Flevoland)

Neerslag spelbreker in Beemte-Broekland
Diverse uienpercelen hebben de groei dit jaar maar nauwelijks te pakken gekregen door het moeizame, droge seizoen en de al zeer late zaaidata. Het gezegde 'uien zaaien in mei geeft prei' liet dit jaar maar eens zien dat het geen fabeltje is. Dat geldt overigens lang niet voor ieder perceel en zeker op de lichtere gronden zoals het zand, blijkt wel dat een late zaaidata niet per definitie resulteert in lage opbrengsten. Ook in de Gewastour haalt lang niet iedereen zijn langjarig gemiddelde opbrengst. Zo kreeg het perceel in Beemte-Broekland (Gelderland) na de al late zaaidata flink wat neerslag te verwerken aan het begin van het groeiseizoen. Daardoor ging een groot deel van de planten verloren, waardoor het plantaantal zeer dun was.

Inmiddels liggen de uien in het zwad te drogen. Teler Ruud Vossebeld geeft aan dat het met een ton of 15 á 20 per hectare echt wel gedaan is. "Ondanks alles wat er dit seizoen is gebeurd, liggen er toch nog wat uien in het zwad. Het is wel een grove partij geworden maar dat maakt de opbrengst niet goed. Volgend seizoen gaan we er weer vol voor".

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour uien - week 25

Hoe is de stand van uien vergeleken andere jaren?

Gewastour uien - week 22

Gemiddelde zaaidatum uien dicht bij afgelopen jaar

Gewastour Uien - week 16

'Ongeveer de helft van het uienareaal is gezaaid'

Gewastour Daan Tap

'Oogstrisico aardappelras werd mij te groot'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden