Shutterstock

Gewastour Uien - week 30

Duidelijke scheidslijn uien in noorden en zuiden

Dinsdag 10:00 uur - Jan Willem Veldman

Hoewel de kilo's er op veel percelen wel lijken te komen, verschilt dit per regio behoorlijk. Voornamelijk in het zuiden van het land beginnen de uienhalzen inmiddels te knikken, waardoor telers zien dat er nu wel kilo's groeien in dit stadium. De MH-bespuiting is in het zuiden van het land daardoor ook al in volle gang.

Na een week waarin de neerslag opnieuw zeer ongelijk verdeeld viel over Nederland, beginnen de eerste zaaiuien in het zuiden van het land te strijken. Daarmee is de afrijping dit jaar vroeger dan in de meeste voorgaande jaren. Op sommige percelen is inmiddels ook al MH gespoten. Een tijdige en zorgvuldig uitgevoerde MH-bespuiting is cruciaal voor een goede kiemrust, en daarmee voor de bewaarbaarheid van de uien later in het seizoen.

Uien beginnen te strijken
Bij Hubert Linders uit het Limburgse Nederweert zijn de uien al behoorlijk gestreken. Huberts perceel ligt inmiddels voor ongeveer 75% gestreken en hij heeft vorige week (week 29) de MH-bespuiting uitgevoerd. "Ze groeien nog behoorlijk en als het gewas op een gegeven moment een behoorlijke productie heeft behaald, willen ze ook wel gaan strijken", zegt hij. Door de hitte en de weinige hoeveelheid neerslag is het proces van strijken wel eerder in gang gezet, aldus Hubert. De Brabantse Gewastour-deelnemer David de Wit uit Lepelstraat heeft vorige week zijn uien met MH bespoten. De omstandigheden waren volgens hem ideaal, en hij heeft het gewas daarvoor bewust een zevende keer(!) beregend. "Ze stonden nog mooi overeind tijdens het beregenen en hierdoor neemt het gewas de MH ook beter op", zo zegt hij. David heeft niet alleen bewust beregend om de opname van het middel te verbeteren; volgens hem gaat het loof juist sneller achteruit als je pas beregent op het moment dat de uien al beginnen te strijken.

De uien van Ruud Vossebeld uit het Gelderse Beemte Broekland

 In het Zeeuwse Kortgene wil het bij Klaasjan Boer maar niet regenen. "We hebben in de afgelopen twee maanden één keer een lekkere bui gehad van zo'n 15 tot 20 millimeter. Verder blijft het hier kurkdroog." Een frustrerende situatie voor Klaasjan en dat is goed te begrijpen. "De uien moeten echt een keer nat worden, anders gaan we dat behoorlijk merken in de opbrengst", zo vat Klaasjan het samen. Het Gewastour-perceel van Klaasjan staat dit jaar op zwaardere grond. "Het verschil met zwaardere en lichtere grond is dit jaar ontzettend goed zichtbaar. Op de zwaardere grond heb ik last van dode bladpunten en is het gewas gewoon achtergebleven in loofgroei de laatste tijd." Ondanks de droogte beginnen de uien van Klaasjan te strijken. "Of er deze week nou wel of geen regen bij valt, eind van de week ga ik de MH-bespuiting uitvoeren. Het gewas heeft ook nog veertien dagen opneemtijd nodig, waar nog redelijk wat groen loof voor nodig is." Inmiddels is er 10 millimeter regen gevallen gisteravond (maandag 21 juli), voor Klaasjan een welkome bui. 

Bij Jan Berend Biesheuvel uit Zeewolde (Flevoland) beginnen de eerste uien ook langzamerhand te strijken. Zo geeft Jan Berend aan dat zijn uien eind vorige week ongeveer 10, 11 procent bladloze rokken hadden. "Richting komend weekend zal dit waarschijnlijk naar de 15 procent gaan, een mooi moment om in dat stadium de MH-bespuiting uit te voeren", aldus Jan Berend.  Jan Berend verwacht een prima opbrengst: "De uien staat er vierkant goed op, dat was vorig jaar wel anders…."

Later gezaaide uien nog niet toe aan MH-bespuiting
Bij wie de uien nog niet toe zijn aan de MH-bespuiting, is Ruud Vossebeld uit het Gelderse Beemte Broekland. Ruud zaaide zijn uien gemiddeld een maand later dan de overige Gewastour-deelnemers. Ruud zit met zijn later gezaaide uien nog in een jonger gewasstadium, wat maakt dat zijn uien nog mooi overeind staan. Ruud is zeer tevreden over hoe zijn uien er op dit moment bij staan. "Met dit wisselvallige weer zit ik op een spuitschema van vijf dagen, ik heb nog geen meeldauw gevonden, maar met de buien die af en toe langskomen wil ik geen risico lopen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jan Willem Veldman

Jan Willem Veldman is allround akkerbouwredacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast runt hij in maatschap met zijn vader een akkerbouwbedrijf in Appingedam (Groningen), waar onder meer granen, uien en suikerbieten worden geteeld.

Gewastour Aardappelen - week 30

Voor veel Innovators komt de regen te laat

Gewastour Aardappelen - week 29

MH-bespuiting laat niet meer op zich wachten

Gewastour Aardappelen en uien

Verreweg meeste regen in noordoosten van het land

Gewastour Uien - week 29

Verraderlijk jaar voor valse meeldauw in uien

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden