Eigen foto

Gewastour Jacco van Liere

'In de gewasbescherming zitten we dicht bij de grens'

8 April 2022 - Robin de Winter

De Boerenbusiness Gewastour volgt dit jaar weer tien percelen met het fritesaardappelras Innovator. De deelnemende telers nemen ons mee met de groei van zaai tot oogst en de beslissingen in de teelt. In deze serie bedrijfsreportages stellen wij hen voor. In het tweede deel: Jacco van Liere uit Dronten (Fl).

Met zijn John Deere 8335 RT rupstrekker en rond de 500 hectare waarop hij teelt, behoort Jacco van Liere tot een van de grotere telers in Flevoland. Op zijn bedrijf net buiten Dronten heeft Van Liere vier tot vijf werknemers in dienst. De 500 hectare is verdeeld over traditionele gewassen als graan (3-op-8 rotatie), aardappelen(1-op-4),uien (1-op-8) en wortels (1-op-8). Ook wordt er land voor spruiten en bloembollen verhuurd (1-op-8). "Misschien dat ik in de toekomst het bouwplan aanpas en naar 4 op 8 granen ga om het maximale uit de dure vruchten te halen. Dat ik op die manier investeer de dure teelten. We zitten best in een fusariumgevoelige hoek hier, maar ik heb het idee dat met uien op 1-op-8 we de boel onder controle hebben".

Bedrijfsbeschrijving Jacco van Liere

Het areaal van van Liere ligt rond de 500 hectare verdeeld in eigendom, (erf)pacht en huurland. De gewassen die worden geteeld zijn tarwe, gerst, aardappelen, uien, peen en verhuur voor bollen en spruiten. Er zijn naast Van Liere zelf drie medewerkers fulltime actief en een ZZP'er. Het bedrijf heeft één vestiging in Dronten.

'Vol zitten is mijn streven'
Van Liere teelt 85 hectare pootaardappelen voor HZPC en 75 hectare consumptieaardappelen met de rassen Agria, King Russet en Innovator. De King Russet word geteeld, omdat ze hoog resistent is tegen AM. Alle consumptieaardappelen zijn gecontracteerd en hebben dus al een baas. De opbrengst wordt bewaard door mechanische koeling tot in juni. Er is echter niet genoeg plek om alle producten van Van Liere op te slaan op zijn eigen bedrijf, waardoor er ieder jaar ruimte moet worden bij gehuurd. "Zelf altijd vol zitten is mijn streven. Als al het huurland stopt, moet de bewaring nog steeds vol zitten. Ik ga niet bouwen voor huurland."

Van Liere heeft veel percelen in de omgeving van Dronten. Zijn grondsoort loopt uiteen van 15-50% afslibbaar, maar moet het meestal doen met 40%. Omdat er toch verschil zit in grondsoort, zorgt Van Liere dat zijn pootgoed op de lichtere percelen komt te staan en probeert hij peen op de zwaardere percelen te telen. Er worden verschillende groenbemesters geteeld, afhankelijk van de tijd van zaaien en het voorgewas. Zo worden er rietzwenk, gele mosterd- bladrammenas-en klavermengsels geteeld. Deze worden in het najaar bewerkt en ondergeploegd.

Zorgen om GBM
Qua beschikbare gewasbeschermingsmiddelen maakt Van Liere zich wel zorgen. Hij zegt dat we steeds dichter naar de grens toe gaan: "Verschillende middelen verdwijnen uit de kast, waardoor je met een ander middel drie keer moet spuiten om hetzelfde resultaat te krijgen. Daar komt ook nog eens bij dat je als teler veel duurder uit bent". Aan de andere kant is er in sommige teelten zelfs al bijna geen goed alternatief meer te vinden. "In de uien was het vorig seizoen al lastig met de valse meeldauw in de uien. Fandango kwam dan toch wel weer beschikbaar, maar het is wel een heel dun middelenpakket". Er moeten eerst ongelukken in de teelt gebeuren voor het besef van een goed middelenpakket er is. Dat het duurzamer kan en groener moet is geen issue, maar de route er naar toe wel.

Het bedrijf van Van Liere.
De wortelbewaring bij Van Liere.
John Deere 8335 RT met 8 rijen frees.
John Deere 6155R met kopeg.
Sorteerlijn die nog 1 seizoen heeft gedraaid bij Van Liere.

Mechanisatie
Het mechanisatiepark is uitgebreid en bevat vrijwel alle machines in eigen beheer die een akkerbouwer nodig heeft. Met zijn 8-rijen ruggenfrees vliegen de hectares voor het poten er in. Door alle mechanisatie in bezit te hebben, is het makkelijker sturen en heb je zelf alles in de hand. De kosten van mechanisatie lopen ook bij een groter bedrijf door, maar de oppervlakte maakt het wel makkelijker te investeren om het zelf te doen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Robin de Winter

Stagiair bij de Boerenbusiness Gewastour
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden