Eigen foto

Gewastour Dirk Binnema

'Alleen met uien en graan kan je handelen'

29 Maart 2022 - Robin de Winter

De Boerenbusiness Gewastour volgt dit jaar weer acht percelen met gele zaaiuien. De deelnemende telers nemen ons mee met de groei van zaai tot oogst en de beslissingen in de teelt. In deze serie bedrijfsreportages stellen wij hen voor. In het tweede deel: Dirk Binnema uit Eenrum (Gr).

Op het Groninger akkerbouwbedrijf van de familie Binnema zijn vader, moeder, dochter en twee zonen samen met één werknemer actief. Binnema boert op de Groningse klei en heeft als hoofdtak pootaardappelen. Bovendien worden in deze uithoek van Nederland veel uien geteeld, een gewas wat op het bedrijf van Binnema inmiddels niet meer weg is te denken.

Bedrijfsbeschrijving Dirk Binnema

Het totale areaal is 180 hectare, waarvan dit jaar 70 hectare is bestemd voor pootgoed, 33 hectare voor suikerbieten, 18 hectare voor uien (waarvan 5 ha rood en 13 ha geel), 15 hectare wintertarwe en 10 hectare wintergerst. Het teelt op lichte zavel grond met een afslibbaarheid van 15 tot 20%. 

In het gebied wat luistert naar de naam Het Hogeland heerst de teelt van pootaardappelen. Langs de gehele noordwest-kant van Groningen staan overal grote bewaarloodsen en zie je aardappelkisten al van mijlenver weg buiten op het erf, vaak tot zes hoog opgestapeld. Bij maatschap Binnema is dat niet het geval. Alle kisten hebben netjes onderdak en het erf en de schuur zien er strak uit. Dirk Binnema teelt het gros van de pootgoed voor HZPC. Voor komend seizoen staat er 70 hectare pootaardappelen op de planning. Ook begint hij komend seizoen voor het eerst met de teelt van miniknollen. Een beslissing die is aangemoedigd door de zonen van Dirk, die beiden actief zijn in het bedrijf. Zij zitten al in de maatschap en willen het bedrijf voortzetten. Zijn vrouw helpt ook waar nodig, net als zijn dochter die werkzaam is in de agribusiness.

Groeien in areaal is niet makkelijk
Het bedrijf boert op 180 hectare en het het areaal verder uitbreiden ziet Dirk Binnema zeker zitten. Het probleem zit echter in de beschikbaarheid van aardappel- en uienland. Vrijwel iedere teler in deze omgeving teelt pootaardappelen, waardoor de concurrentie hoog is. Daarnaast rijzen de grondprijzen de pan. "Als er al aardappelland beschikbaar komt, dan is er volop interesse door ontzettend veel telers. Je moet er toevallig tussen rollen of de loterij winnen".

Voor dit seizoen verandert het bouwplan niet veel. Daar zijn ook gele zaaiuien in opgenomen, waarvan een perceel wordt gevolgd in de Gewastour. De reden om voor zaaiuien te kiezen is voor Binnema duidelijk: het verdienmodel. Hij kan er tarwe zetten, maar dat was de afgelopen tientallen jaren geen hoog salderend gewas. Daarom is hij begonnen met uien en dat verliep de afgelopen jaren qua saldo beter. Zo staan er voor dit jaar 5 hectare rode en 13 hectare gele uien ingepland. Deze worden deels vrij geteeld, zodat Binnema zelf de vrije hand houdt in de verkoop. "Bij bieten ben je overgeleverd aan de coöperatie, de pootaardappelen heb je totaal geen invloed op, maar met graan en uien kan je speculeren en handelen".

Bovenaanzicht van het akkerbouwbedrijf in Eenrum (Gr)
MF 7624 waarmee wordt geploegd met een 6 schaar Lemken.
Sorteer- en leesruimte in de eerste schuur.
Nieuwe Fendt 516 Profiplus naast de John Deere 3050.
Kistenbewaring waar het pootgoed van vijf naar vier kisten hoog wordt bewaard.
Vooraanzicht met de twee domeinschuren waar een nieuw dak op is gezet.

Eigen bewaarpool
Binnema heeft voor 25% van het uienareaal een meerjarig contract voor droog uit de schuur met participatie. Verder hanteert Binnema voor de uien een eigen pool-mechanisme als verkoopstrategie door ze te verkopen in delen. Reden hiervan is om te voorkomen dat de uien weer een keer voor niets de schuur uit gaan. Van zeer lang bewaren, is hij geen fan. Na de teelt van uien komen er suikerbieten of pootaardappelen. De percelen waar aardappelen komen, worden in het voorjaar geploegd wat goed te doen is op de lichte zavelgrond van 15 tot 20% afslibbaar. Waar het bedrijf wel mee te maken heeft op deze locatie, is slempgevoeligheid van de grond. Hierdoor is beregenen voor de opkomst geen optie.

Het bedrijf is niet biologisch, maar de veldspuit draait geen overuren met insecticiden. Hij spuit naar eigen zeggen alleen wanneer het écht nodig is en werkt altijd voorzichtig. Insecticiden hebben ook een negatief effect op insecten met een positieve werking, motiveert Binnema. Wel ziet de pootgoedteler dat meerdere teelten lastiger te onderhouden worden door minder herbiciden en fungiciden op de markt. Het wordt steeds moeilijker om onkruid en schimmels de baas te blijven.

Rainbow Farmer
Op een beregeningsinstallatie na heeft maatschap Binnema alle machines die een akkerbouwershart begeert. Met uitzondering van het bieten rooien, worden alle werkzaamheden in eigen beheer uitgevoerd. Van eigen meststrooier tot kraan en van schepbak tot maaikorfbek, het is allemaal te vinden achter de dampalen van maatschap Binnema. Verder is zijn machinepark erg gemoderniseerd en niet merkgebonden. Zo zijn er veel kleuren trekkers te vinden op het bedrijf. "In Amerika noemen ze dat een rainbow farmer", lacht Binnema.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Robin de Winter

Stagiair bij de Boerenbusiness Gewastour
Regenradar
Powered by Agroweer

Gewastour Klaasjan Boer

'Twijfel soms of uienteelt zonder beregenen nog kan'

Gewastour Uien - week 16

'Ongeveer de helft van het uienareaal is gezaaid'

Gewastour uien - week 16

Uientelers slaan grote slag, maar ideaal ging het niet

Gewastour Gybert Doggen

'Overtuigd dat gangbare landbouw essentieel blijft'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden