Import stijgt tot 1,3 miljoen ton

Rusland verkoopt meer graan uit eigen voorraad

6 Februari 2013

De slechte oogst van afgelopen seizoen blijft problemen opleveren voor Rusland. Om de binnenlandse prijzen te beteugelen heeft het land sinds oktober 1,5 miljoen ton uit de eigen voorraden verkocht en nu komt daar nog eens 0,8 miljoen ton bij, zo meldt Bloomberg.

Rusland gaat volgende week al beginnen met het opvoeren van de graanverkoop uit de eigen voorraden. Het gaat om graan afkomstig uit opslagen in het Europese deel van het land gaat. Tot nu toe heeft Rusland 1,5 miljoen ton graan uit het Aziatische deel van het land verkocht in een poging de binnenlandse prijzen te beïnvloeden en te voldoen aan de vraag.

De verwachting is dat Rusland aan het einde van het seizoen nog 7,7 miljoen ton graan in voorraad heeft. Dit is 2,3 miljoen ton minder dan de 10 miljoen ton die nodig is om voldoende voorraden voor het komende jaar te garanderen. Een jaar eerder was de overslag nog 19,4 miljoen ton. De reden hiervoor is de oogst van afgelopen seizoen, die met 70,7 miljoen ton 25 procent lager uitviel dan het voorgaande jaar.

Tot nu toe heeft Rusland 13,5 miljoen ton graan geëxporteerd. De schatting is dat tot het einde van het seizoen nog 1,3 miljoen ton wordt verscheept. Vorig jaar voerde het land 18,5 miljoen ton graan uit. De import van Rusland wordt geraamd op 1,3 miljoen ton, terwijl de import vorig jaar 330.000 ton bedroeg.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Oorlog

Russen plunderen Oekraïense boerderijen

Nieuws Oorlog

'Voedsel mag geen wapen zijn in oorlog'

Analyse Aardappelen

Aardappelsector herstelt sterk, toekomst ongewis

Achtergrond Granen & Grondstof

Graanexport Zwarte Zee blijft onmogelijk

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief