Problemen in Zuid-Amerika

EU slachtoffer van tekort aan sojameel

24 April 2013 - Redactie Boerenbusiness

Prijzen voor sojameel zijn in Europa snel aan het oplopen nu logistieke problemen de aanvoer vanuit Zuid-Amerika remmen. Zo kan het dat de prijzen op de beurs van Chicago in het rood staan, maar gebruikers in de EU straks meer moeten betalen voor soja, aldus Oil World tegen AgriMoney.

De sojameel prijzen in Chicago blijven net boven het 1-jarige laagtepunt schommelen van 5 april (391,80 dollar per ton). De zorgen van Oil World rondom de export van soja uit Zuid-Amerika ondersteunen echter prijzen op het Europese vasteland.

De nieuwe gewassen voor december presteren beduidend minder door een schijnbaar groter areaal soja. De opleving bij sojameel volgt op een verklaring van Oil World dat het aanbod tot juni krap blijft. Dit doordat importeurs maar moeilijk aan sojabonen uit Argentinië en Brazilië kunnen komen. Door de droogte gedurende de voorgaande oogst in de VS zijn voorraden nog altijd minimaal.

Met name degene die sojameel gebruiken ondervinden volgens Oil World hinder van de problemen rondom de export. "De import van soja blijft over april onvoldoende en dat geldt gedeeltelijk ook voor mei als gevolg van grote exportproblemen over maart."

Argentinië en Brazilië zijn de grootste exporteurs van sojameel, naast dat ze ook groot zijn in de sojaboonexport. Zwakke punten bij de infrastructuur en logistiek hebben echter voor vertragingen gezorgd. Daar komt bij dat boeren in Argentinië slecht afstand willen doen van hun gewas in verband met de vrees dat de koers van de peso gaat dalen.

Europa dreigt het slachtoffer te worden van de problemen bij sojameel. Oil World laat weten dat de EU de nummer een importeur is van sojameel en de nummer twee bij sojabonen, na China. "De vertragingen bij de verschepingen hebben voor grote tekorten op de korte termijn gezorgd. Pas in juni lijkt er weer wat verbetering mogelijk. "

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Beperkte mondiale vraag blijft tarwe-export remmen

Analyse China

Wordt frites geraakt door haperende groei in China?

Analyse Granen & Grondstof

Oekraïne niet van plan minder tarwe te zaaien

Analyse Grondstoffen

Voedselzekerheid en milieu botsen in Amazonegebied

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden