Plus 3 procent

Duitsland oogst 46,8 miljoen ton graan

22 Augustus 2013 - Redactie Boerenbusiness

Met een opbrengst van 46,8 miljoen ton graan is de oogst in Duitsland na een moeilijk begin nog goed terechtgekomen, aldus de Duitse Boerenbond (DBV). Hiermee ligt de graanoogst 3 procent boven het volume van vorig jaar.

In totaal haalden akkerbouwers over seizoen 2013 46,8 miljoen ton graan binnen en 5,6 miljoen ton koolzaad. Plussen van respectievelijk 3 en 17 procent. Koolzaad kende over seizoen 2012/13 een hele lage opbrengst. Ook ligt de oogst boven in het meerjarig gemiddelde van de jaren 2008 tot 2012.

"Er werd al lang niet meer gerekend op een top oogst. Met de huidige opbrengsten zijn wij tevreden. Toch mag niet vergeten worden dat bedrijven door de regenval en overstromingen schade geleden hebben", zegt Wolfgang Vogel, voorzitter van de vakgroep tarwe bij de DBV.  

Door het koude voorjaar begonnen de gewassen het seizoen met een achterstand van twee tot vier weken. Die achterstand kon in het koele en natte voorjaar maar deels goedgemaakt worden. "De oogst begon daardoor met een achterstand van 10 tot 14 dagen. Nu nog zijn er veel akkerbouwers met de oogst bezig." De laatste weken ondervond de oogst ook nog eens hinder van het weer.

Met name in het oosten van Duitsland en de noordwestelijke deelstaten moet nog veel tarwe geoogst worden. Over het hele land wordt rekening gehouden met een gemiddelde opbrengst van 7,8 ton per hectare. Een plus van 0,4 ton per hectare in vergelijking met vorig seizoen. De opbrengst wintertarwe wordt geschat op 23,9 miljoen ton. Een plus van 12 procent in vergelijking met 2012. Het eiwitgehalte is teleurstellend.

De opbrengst wintergerst komt uit op 8,2 miljoen ton, een plus van 1,1 miljoen ton in vergelijking met 2012. Dit is terug te voeren op een areaal uitbreiding van 120.000 hectare. Het areaal zomergranen laat evenwel een daling zien. De opbrengst zomergerst wordt geschat op 1,97 miljoen ton en op 328.000 ton voor zomergranen.

Minder goed doen mais en suikerbieten het. Daar wordt rekening gehouden met een beduidend lagere opbrengst.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Graanareaal
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden