Aanzienlijke droogkosten

Voorschotsprijs maaltarwe CZAV op 135 euro

26 Augustus 2013 - Redactie Boerenbusiness

CZAV heeft haar voorschotsprijs voor oogst 2013 vastgesteld op 135 euro voor maal- en baktarwe. De zuidelijke coöperatie meldt dat inmiddels is 75 procent van het geprognotiseerde graan binnen is.

De oogstperiode duurt lang dit jaar en er moet veel machinaal worden gedroogd. De afrijping is relatief laat en er is sprake van hoge vochtpercentages. Dat leidt tot aanzienlijke kostenposten. De kwaliteit en de opbrengst van het graan zijn goed. Telers ondervinden met het trage verloop van de oogst ook de consequenties van uitgestelde werkzaamheden op het land zoals het zaaien van groenbemesters en het uitrijden van organische mest.

Niet alleen in Nederland zijn de graanoogsten goed. In veel grote graanproducerende landen binnen de EU worden recordopbrengsten verwacht. De Verenigde Staten verwachten echter een grote maïsoogst, wat de vraag naar en daarmee de prijs van graan kan drukken. De extra import van China houdt de graanmarkt momenteel nog enigszins op niveau. De huidige extra export uit de EU verloopt uitstekend. Tegen het licht van een lagere invoer, ondersteunen deze effecten de graanmarkt.

In dit licht maakte CZAV maandag de voorschotsprijs voor oogst 2013 bekend. Voor maaltarwe/ zomer/baktarwe komt de prijs op 135 euro, voertarwe op 130 euro, voor triticale geldt een voorschot van 120 euro en voor alle gerst 125 euro. 

Alle genoemde prijzen zijn excl. btw, per 1.000 kg. CZAV brengt geen pool- of bewaarkosten in rekening. Op deze voorschotsprijzen volgt in juni volgend jaar een nabetaling, gebaseerd op de verdere ontwikkelingen op de graanmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden