Volatiliteit neemt iets af

Grote oogsten repareren balans voedselmarkten

8 November 2013 - Redactie Boerenbusiness

Een groter aanbod tarwe, mais en rijst hebben ervoor gezorgd dat wereldwijd de voorraden aangevuld konden worden. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de VN gaat dit ervoor zorgen dat markten meer in balans komen en daardoor minder volatiel worden in vergelijking met de voorgaande jaren. 

"De prijzen van de meeste basisgrondstoffen voor voedsel hebben over de afgelopen maanden een daling laten zien. Dit valt terug te voeren op een stijging van de productie en de verwachting dat er in het huidige seizoen meer product beschikbaar komt, er meer export plaatsvindt en voorraden hoger gaan uitvallen", zegt David Hallam, directeur markt en handel bij de FAO.

De sterke stijging van de graanproductie over 2013 is met name te danken aan een grotere maisoogst in de VS en een record tarweoogst in de CIS landen (de voormalige lidstaten van de Sovjet-Unie min de Baltische staten). De wereldwijde rijstproductie neemt over 2013 slechts minimaal toe. De voorraad/gebruik ratio neemt hierdoor toe tot 23 procent. Over 2007/08 kwam dit cijfer niet verder dan 18,4 procent.

De grotere oogsten maken dat de FAO voor 2014 uitgaat van eindvoorraden die met 13 procent toenemen tot 564 miljoen ton. Alleen al de grove korrels nemen met 30 procent toe, met name in de VS. De voorraden rijst en tarwe plussen met respectievelijk 3 en 7 procent.

De voedselprijzen namen iets toe in vergelijking met september. Over suiker schrijft de FAO dat de productie over 2013/14 maar iets toeneemt, tegenover een plus van 2 procent bij de consumptie. De tegenvallende oogst in Brazilië is verantwoordelijk voor de minimale productie-uitbreiding. Daarentegen neemt de vleesproductie over 2013 met 1,4 procent toe. Sinds het begin van 2011 bevinden vleesprijzen zich op historische hoge niveaus.

Niet alleen de vleesproductie stijgt ook de productie van zuivel neemt over 2013 met 1,9 procent toe. Azië, Latijns Amerika en de Cariben zijn volgens de FAO hoofdverantwoordelijke bij de productiestijging. De prijzen van zuivelfabricaten blijven op historische hoge niveaus staan.  

fao_producten.JPG

FAO.JPG

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden