Langdurig suikerkartel

Duitse suikerproducenten beboet voor prijskartel

20 Februari 2014

Het Duitse Bundeskartellamt (BKA) heeft een van de hoogste boetes ooit aan de suikerindustrie opgelegd. Drie Duitse suikerproducenten worden beschuldigd van het maken van illegale prijsafspraken. Dat melden Duitse media.

De mededingingsautoriteit in Bonn heeft voor een totaal van 280 miljoen euro aan boetes opgelegd aan de drie grootste suikerproducenten van Duitsland. Südzucker , Nordzucker en Pfeifer & Langen zouden jarenlang zijn overgekomen om elkaar nauwelijks te concurreren. Doel ervan was een zo hoog mogelijke prijs voor de suiker te krijgen. Consumenten en afnemende industrie hebben daardoor jarenlang teveel betaald voor suiker. 

De drie grootste suikerproducenten zouden meerdere jaren afspraken hebben gemaakt over grondgebied, quota en prijs. Dat deden ze door bijvoorbeeld af te spreken alleen suiker in hun eigen gebied te leveren, om daarmee de andere karteldeelnemers niet in de weg te zitten. 

De afspraken begonnen begin jaren negentig en duurden tot de inval van het Bundeskartellamt in 2009. De lange duur van de concurrentiebeperkende prijsafspraken is een reden voor het hoge boetebedrag. 

Südzucker kreeg met 195,5 miljoen de hoogste boete. Pfeifer & Langen heeft ingestemd met een betaling van ongeveer 80 miljoen euro. Nordzucker bevestigde een boete van enkele miljoenen, maar weigerde het exacte bedrag te geven.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Südzucker stelt prognoses naar boven bij

Nieuws Suiker

Südzucker stelt prognoses naar boven bij

Südzucker verhoogt winst in eerste halfjaar

Nieuws Suiker

Südzucker verhoogt winst in eerste halfjaar

Südzucker presteert beter dan verwacht

Nieuws Suiker

Südzucker presteert beter dan verwacht

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief