Fruitdivisie succesvol

Lagere marges in suiker en zetmeel voor Agrana

12 Mei 2014 - Redactie Boerenbusiness

Het Oostenrijkse suiker-, zetmeel- en fruitconcern Agrana heeft ondanks hogere grondstofkosten in het suiker- en zetmeelsegment en dalende prijzen toch nog een goed jaarresultaat geboekt. De lagere opbrengsten in suiker en zetmeel werden gecompenseerd door betere resultaten in de fruitdivisie. Dat blijkt uit de bedrijfsresultaten dat het bedrijf op haar website heeft gepubliceerd.

Agrana wist de omzet in boekjaar 2013/14 boven de 3 miljard euro te houden. Het is het tweede opeenvolgende jaar dat de 3 miljard euro is overtroffen. Dat is opmerkelijk in een jaar waarin de marktomstandigheden niet echt goed te noemen zijn. Zo is er sprake van sterk dalende suikerprijzen op de internationale markten. Daarbij laten hogere grondstofkosten hun sporen na in de verkoop. Dat is zeker bij het bedrijfsresultaat in het suikersegment het geval. 

Zo noteert witte suiker bijvoorbeeld op 6 mei 2014 ongeveer 335 euro per ton; dat is 30 procent lager dan in het eerste kwartaal van 2012. Ook in zetmeel stonden de marges onder druk. Hoewel Agrana zich met een 70 miljoen euro investering in een tarwezetmeelfabriek in Pischeldorf als totaalaanbieder op de markt voor zetmeel etaleert, leed vooral de opbrengst van de bio-ethanol productie onder het EU beleid. Ten opzichte van 2012/13 is de operationele winst in de sector suiker ongeveer 62 procent teruggelopen tot ongeveer 45 miljoen euro en in de divisie zetmeel is de daling van 15 procent tot ongeveer 62 miljoen Euro. 

De winst komt uit de fruitdivisie. De inkomsten stegen met bijna 43 procent aanzienlijk tot 65 miljoen euro. De groei wordt vooral gedreven door de markten in Noord-Amerika en Azië. Voor Agrana de aanleiding te investeren in een vierde fabriek voor fruitpreparaten. De fabriek met een jaarlijkse capaciteit van 45.000 ton ligt in de staat New York en wordt in mei officieel geopend. Andere investeringen doet de onderneming in verpakkingsmachines voor suikerklontjes en poedersuiker in Oostenrijk en in Hongarije, een fabriek voor melasse in Tulln en uitbreiding van de fruitpreparatenfabriek in het Chinese Dachang, in de buurt van Peking. 

Dat alles zet het bedrijfsresultaat van het concern op 171,4 miljoen euro. De daling van ongeveer 28 procent op jaarbasis is in lijn met de verwachtingen. Rekening houdend met bijzondere posten, rente en belastingen komt de geconsolideerde nettowinst van Agrana uit op ongeveer 110 miljoen euro (een afname van 30 procent op jaarbasis). De winst per aandeel bedraagt 7,60 euro. Voor het lopende boekjaar verwachten de Oostenrijkers een lichte daling van de omzet en winst.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden