Gemiddeld 5,4 procent daling

Franse productprijzen zaken verder weg

2 September 2014 - Redactie Boerenbusiness

Alle Franse boeren, of het nu gaat om de sectoren akkerbouw of veehouderij, hebben te maken met dalende prijzen. Gedurende het afgelopen kwartaal daalde de gewas- en vleesprijzen gemiddeld 1,1 procent. Ten opzichte van een jaar eerder is dat zelfs 5,4 procent. Dat meldt Insee, het Franse bureau voor de statistiek. De prijs van granen en oliehoudende zaden daalde het meeste gedurende het afgelopen kwartaal.

Ondanks  de moeilijke oogstomstandigheden daalde de Franse prijzen voor graan en koolzaad tijdens het vorige kwartaal. Dit heeft te maken met een gemiddeld hoge opbrengst. Bij granen zakte de prijs gemiddeld met 9,7 procent, zegt Insee. Voor koolzaad en andere oliehoudende zaden is dat zelfs 16,2 procent.

De vleesprijzen daalde eveneens, maar wel minder hard. De prijs van rundvlees zakte met 3,3 procent tijdens het afgelopen kwartaal. Het gemiddelde voor alle vleessoorten is 3,6 procent. Op jaarbasis zakte de prijs van groente met 12,3 procent. Het Russische embargo speelt deze producten vooral parten.

Als gevolg van de lagen prijzen kopen agrarische ondernemers ook minder producten in. Zo daalde de verkoop van kunstmest met 4,1 procent en die van organische mest met 7,2 procent jaar op jaar. Ook in het laatste kwartaal was hier een sterke daling merkbaar.

De enige boeren die in Frankrijk goede zaken doen zijn de wijnboeren. Daar stegen de prijzen juist met ruim 12 procent ten opzichte van vorig jaar. Dit heeft vooral te maken met een lagere opbrengst.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden