Suikerkoers blijft laag

Suikeroogst EU ruim 12 procent boven vorig jaar

29 September 2014 - Redactie Boerenbusiness

Ondanks de droogte in Brazilië dalen de suikernoteringen op de internationale markten verder. Met een record suikeroogst van bijna 19 miljoen ton, lijkt een ommekeer van de koersdaling geen reële optie. Dat kwam naar voren tijdens het Brusselse suikeroverleg vorige week waar de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland aanwezig was. 

Hoge wereldvoorraden suiker (76 miljoen ton) en de redelijk goede oogstberichten zorgen voor erg lage noteringen op de wereldmarkt. De laatste tijd komen er berichten vanuit Brazilië over droogte en branden als gevolg van die droogte waardoor er forse schade is aangebracht. Hoewel de impact van die schade nog niet duidelijk is, leidt dit wel tot een gering herstel van de noteringen.

Voor het seizoen 2013/14 verwachten de internationale suiker analysebureaus een productie die hoger is dan de consumptie, maar voor het seizoen 2014/15 lijkt de situatie meer in evenwicht. Dat wordt mede veroorzaakt door een aanzienlijk lagere oogstprognose voor Thailand (10 miljoen ton – dit seizoen een recordoogst van 11,3 miljoen ton). India, Brazilië en Thailand kunnen rekenen op steunprogramma’s voor de teelt/productie van suiker, omdat de huidige prijzen onvoldoende zijn voor een rendabele suikerproductie.

Volgens de laatste oogstprognoses in de Europese Unie wordt er bij een uitbreiding van het bietenareaal met 3,16 procent een suikeroogst verwacht die 12,77 procent hoger is dan in het seizoen 2013/14. De hoge opbrengsten zijn het gevolg van de gunstige weersomstandigheden in combinatie met het uitstekende werk van de Europese akkerbouwers.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden