2,3 miljoen ton kali verloren

Kalimijn moet mogelijk sluiten na ongeluk

10 December 2014 - Redactie Boerenbusiness

Op 18 november werd de kalimijn Solikamsk-2, in de Russische Perm regio, getroffen door een ongeluk. Zout water sijpelde de mijn binnen en zorgt ervoor dat de kali oplost. Hierdoor ontstond een gat van 30 bij 40 meter. Eigenaar Uralkali dacht het probleem in de hand te hebben maar dat lijkt niet het geval. Het gat verdubbelde in grootte en de mijn moet nu wellicht in zijn geheel sluiten.

Het gat is op 10 december gegroeid tot 50 bij 80 meter, zo laat Uralkali weten op haar website. Het bedrijf is de grootste kaliproducent van Rusland en een van de marktleiders wereldwijd. De Solikamsk-2 mijn is goed voor 2,5 miljoen ton kali per jaar. Een vijfde van de totale productie van Uralkali. Ondertussen stappen grote afnemers over op andere leveranciers.

De 1.266 werknemers die in de mijn werkte zijn inmiddels allemaal naar huis gestuurd. Het is nog maar de vraag of de mijn open kan blijven. Zout water blijft de mijn inlopen en het bedrijf is nu vooral druk de naastgelegen mijn Solikamsk-1 te redden. Op dit moment spoelt namelijk 700 kuub zout water per uur de mijn binnen. Dat is funest voor de onderaardse gangen omdat kali hier in oplost.

Ondertussen is het aandeel van Uralkali wederom in een vrije val terecht gekomen op de Amerikaanse aandelenbeurs. Wanneer de mijn definitief moet sluiten kan dat ook een negatief effect hebben op de prijsvorming van kali. Eerder al werd bekend dat een van de grootste afnemers zijn heil bij de concurrent zocht. Acht jaar geleden verloor Uralkali ook al een mijn toen deze instortte.


Op dit moment wijst een gat van 50 bij 80 meter aan dat de kalimijn Solikamsk-2 in de problemen zit. Het is nog maar de vraag of hij ooit weer zal produceren.


In het gebied staan nog wat vakantiehuisjes of liever gezegd, stonden. Ondertussen stroomt er zo'n 700 kuub water per uur de mijn binnen, waardoor de kali oplost.


Russische experts verwachten dat de mijn misschien helemaal niet meer geopend kan worden. Dit zou betekenen dat 2,3 miljoen ton kali verloren gaat. Een enorm probleem voor Uralkali, waar de kaliprijzen wellicht op reageren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden