Omzet licht gedaald

Fosfaatprijzen spekken jaarresultaat van K+S

18 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

Ondanks een licht gedaalde omzet en operationele winst zijn ze in Duitsland, bij kunstmestproducent K+S, tevreden. Met extreme bezuinigen wist het bedrijf de jaarcijfers hoog te houden, zo werd op 12 maart bekend gemaakt. De omzet over het financiële jaar komt uit op 3,8 miljard euro. Een jaar eerder was dat 3,95 miljard euro. De operationele winst eindigde op 641 miljoen euro. Een daling van 15 miljoen. Voor het komend jaar wordt een minimale stijging verwacht.

3,8

miljard

euro bedraagt de omzet van K+S over 2014. Een daling van 0,5 miljard

‘Het goede resultaat van K+S over 2014 is te wijten aan verbeterde fosfaatprijzen tijdens de tweede helft van het jaar’, laat bestuursvoorzitter Norbert Steiner weten. ‘Het gehele jaar werd ook meer omzet gehaald uit de verkoop van zout. Door sterk te bezuinigen, waarbij de maatregelen soms extreem waren, is het gelukt een goed resultaat neer te zetten. Dat kwam zeker niet vanzelf.’

De verkoop van zout stutte het gat dat fosfaat- en magnesiumproducten lieten vallen tijdens het eerste kwartaal. In de tweede helft van het 2014 ging het daar iets beter mee. Bovendien was de algehele vraag naar kunstmest in de belangrijkste regio’s goed tijdens het tweede kwartaal. De inkomsten stegen met 4 procent, tot 1,2 miljard euro.

In november 2013 lanceerde K+S een programma om de efficiëntie van productie, administratie en verkoop te verbeteren. Dit moet een bezuiniging van 500 miljoen euro opleveren, tussen 2014 en 2016. Het doel voor 2014 werd overtroffen, waardoor de operationele omzet een impuls van 120 miljoen euro kreeg. De omzet tijdens het vierde financiële kwartaal bedroeg 130 miljoen euro. Een jaar eerder was dat 100 miljoen euro.

De omzet voor de gehele groep daalde met 16 procent, tot 357 miljoen euro. Een jaar eerder was dat 437 miljoen. De opbrengst per aandeel bedraagt 1,92 euro, ten opzichte van 2,28 euro in 2013. Ook werd flink meer geïnvesteerd. In totaal 411 miljoen euro meer ten opzichte van 2013 ofwel; 55 procent. Het totale investeringsbedrag bedroeg over 2014 1,15 miljard euro, wat vooral aan twee projecten in Duitsland en Canada is besteed.

Voor dit jaar verwacht K+S een omzet die iets boven het huidige resultaat ligt. De operationele omzet (EBIT) komt naar verwachting op een gelijkwaardig niveau uit. Het bedrijf verwacht dat de sterke US dollar en zwakke Euro een positief effect op de omzet van fosfaat en magnesium zullen hebben. Ook ligt de gemiddelde kunstmestprijs hoger dan een jaar geleden. Ook bij de netto winst voor de gehele groep wordt voor 2015 een goed resultaat verwacht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden