Derde gezaaid

Zuiden aan de leiding bij uitzaai suikerbieten

24 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

Terwijl het zuiden van Nederland de bieten er bijna in heeft moeten de noordelijke collega’s nog beginnen. Ondanks dat in sommige Zeeuwse regio’s dik driekwart van de bieten in de grond zit blijft het gemiddelde een derde steken. Naar verwachting zullen eind deze week nagenoeg alle suikerbieten zijn gezaaid, met uitzondering van het noordoosten.

Zeeuws-Vlaanderen is koploper bij de bietenstatistiek. Daar zat tot en met zondag 22 maart 85 procent van alle suikerbieten al in de grond. De Zeeuwse Eilanden volgen met 71,2 procent. Noord- en Zuid-Holland gingen vorige week nog aan kop, maar daar is het percentage gestaakt op 47 procent. Met 63,3 procent is in West-Brabant ook al veel gezaaid.

Ook in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland is veel werk verzet. Daar zat na afgelopen week ruim de helft in de grond, terwijl dat in week 11 nog maar 0 procent was. De Noordoostpolder volgt met 10 procent.

De noordelijke zand-, dal- en veengronden volgen traditioneel gezien later. Daar moet het apparaat eerst nog in werking komen om mest uit te rijden en het land klaar te leggen. Je vind er dan ook de laagste percentages: 6,3 en 9,3 procent.

Vorige week was vooral de lage temperatuur nog een drempel voor veel telers om niet te gaan zaaien. Enkele mooie voorjaarsdagen lijken die te hebben weggewuifd. Problemen met schieters verwacht het IRS niet. Ook nachtvorst is nog geen probleem. Bij opkomst zijn de plantjes het gevoeligst. Het moet dan wel minimaal -3° graden zijn aan de grond. Ook op muizen moet scherp worden gelet, gezien de ontwikkelingen deze winter. De eerste percelen met muizenschade worden inmiddels al gemeld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden