Voor onderzoek naar verwaarding van eiwitstromen voor voedsel- en technologische toepassingen is ruimte voor nieuwe partners. Dat melden Wageningen UR Food & Biobased Research en TNO die gezamenlijk het innovatieprogramma ‘Biorefinery for raw materials and flexibility’ hebben opgestart. Volgens hen bieden groene grondstoffen groeikansen.
De onderzoeksprojecten richten zich op drie reststromen met perspectief: bladmateriaal, perskoek van oliezaden en bijproducten uit de vis- en vleesindustrie. Verschillende agrifood reststromen, zoals blad en loof, maar ook reststromen uit perskoeken, of bijproducten uit de vis- en vleesindustrie, zijn een belangrijke bron van eiwitten.
Door kennis en expertises te bundelen en verschillende disciplines bij elkaar te brengen willen beide onderzoeksorganisaties nieuwe toepassingen voor eiwitstromen verkennen. Daarbij wordt uitgegaan van de meest hoogwaardige toepassing, niet alleen voor voedsel, maar ook voor diervoeding en technologische toepassingen.
Eiwitten spelen een belangrijke rol in voedingsmiddelen en veevoerproducten, maar kunnen ook geschikt zijn voor technologische toepassingen, zoals coatings, lijmen en groene chemicaliën. De verwachting is dat de markt voor deze groene grondstoffen de komende jaren gaat groeien.
Voor bedrijven en overheden die interesse hebben in verwaarding van dit type reststromen, óf met een specifieke interesse in eindproducten op basis van eiwitten, ontwikkelen Food & Biobased Research en TNO kennis en technologie die de inzetbaarheid van resteiwitten in voedsel en technologische toepassingen zal verhogen. Partijen kunnen nu instappen in dit vooralsnog tweejarige onderzoeksprogramma, dat voor de zomer van 2015 van start gaat.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.