Laagste opbrengst in 11 jaar

Oogst suikerriet Brazilië bereikt een dieptepunt

21 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

Extreem natte omstandigheden tijdens de oogst van suikerriet in Brazilië – die nu in volle gang zou moeten zijn – zorgen ervoor dat voor het eerst percelen niet begaanbaar zijn. Dat heeft een groot effect op de totale opbrengst van het gewas. Analisten van het bedrijf Platts McGraw Hill Financial schatten in dat de opbrengst 15 procent lager uitkomt dit seizoen. Is dat het geval, dan wordt over de laagste opbrengst in vijftien jaar tijd gesproken.

15

procent

daalt de suikerriet opbrengst dit jaar

Het bedrijf schat dat in totaal 31,29 miljoen ton suikerriet is verwerkt in de belangrijkste Braziliaanse teeltregio, de centraal zuidelijk regio van het Zuid-Amerikaanse land. Is dat het geval, dan is de verwerking flink gedaald ten opzichte van vorige maand. Naar verwachting maakt de Braziliaanse suikerrietverwerkers organisatie Unica donderdag de officiële verwerkingscijfers bekend.

Volgens Platts analist Claudiu Covrig is in de eerste helft van juli ruim een vijfde van de suikerrietoogst verloren gegaan als gevolg van regen. Wanneer de suikerriet volregent kan deze niet geoogst worden. Wanneer die verwachting uitkomt is in de eerste helft van juli 1,72 miljoen ton suiker gewonnen. Daarmee komt dit seizoen in totaal uit op 10,98 miljoen ton suiker. Een daling van 15 procent ten opzichte van het vorig seizoen. Het laagste niveau in elf jaar tijd.

Als gevolg van de lagere oogst heeft ook de productie van biobrandstoffen hieronder te lijden. Volgens de analisten van Platts Kingsman zorgt de overmatige regenval voor een verlies van 6 miljoen ton suikerriet, wat niet langer geoogst kan worden. Dit is goed voor 16 procent van de totale opbrengst in de centraal zuidelijke regio Parana en Mato Grosso do Sul.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden