Uitbetaling 2016 lager

Groeiachterstand in cichorei weggewerkt

8 September 2015 - Redactie Boerenbusiness

Sensus is gestart met de verwerking van de cichoreioogst 2015. De groeiachterstand die de cichorei in augustus nog had, is weggewerkt. Door de groei lijkt een gemiddelde opbrengst haalbaar. Dat concludeert Sensus na nieuwe bemonsteringen in het veld. Verder maakt de inulineverwerker bekend dat het voor 2016 een eenmalige aanpassing van het uitbetalingsniveau van -4,60 euro per ton moet doorvoeren.

In augustus was nog sprake van een groeiachterstand, maar Sensus laat weten dat de laatste twee bemonsteringen laten zien dat de achterstand is weggewerkt. René Schunselaar, manager agro bij Sensus: ‘We kijken nu tegen een gemiddelde opbrengst aan. Vergeleken met een maand geleden valt het dus erg mee.’
Wel ondervindt de campagne wat last van de natte omstandigheden van de laatste tijd. ‘We moesten wel wat rekening houden met de inplanning van materieel, maar de aanpassingen zijn in alle redelijkheid best goed gegaan. Er komt mooie cichorei binnen.’

In 2015 is wereldwijde afzet van inuline uit cichorei verder gegroeid

Als aandachtspunt dit seizoen noemt René Schunselaar, manager agro bij Sensus, het inulinegehalte. ‘Dat is dit jaar wat aan de lage kant. Om dat aan te maken is zon nodig; wellicht dat deze zich tweede helft van deze week laat zien. Voor het opbouwen van het inulinegehalte, is het belangrijk dat het blad gezond is. Dan kan het snel gaan. Ook de wortelgroei kan met 600 kg per hectare per dag toenemen. Het cichoreigewicht was voor ons de motivatie om de start van de campagne één week naar achteren te schuiven. In september kan cichorei nog een formidabele groei doormaken.’

In 2015 is de wereldwijde afzet van inuline uit cichorei verder gegroeid. Het ontwikkelen van goed smakende en gezondere voedingsmiddelen is een wereldwijde trend die doorzet. Een ingrediënt van natuurlijke oorsprong zoals inuline uit cichorei, past hier uitstekend bij. Sensus heeft naar eigen zeggen een goede positie om, samen met de cichoreitelers, de groei op de wereldmarkt te benutten.

De inulineproducent probeert de contractcondities stabiel en op niveau te houden. Om de continuïteit te waarborgen moet de Nederlandse inulinecichoreiketen concurrerend zijn en blijft kostenreductie in de gehele keten van belang. Voor 2016 is een eenmalige aanpassing van het uitbetalingsniveau voor cichorei met -4,60 euro per ton vanuit concurrentieoogpunt helaas onvermijdelijk. De contractcondities zullen eerdaags bekend worden gemaakt aan de telers.

Sensus wil graag samen met de cichoreitelers de teelt verder professionaliseren. De ambitie is 10 ton inuline per hectare cichorei via 60 ton cichorei met 17 procent inuline. Dit is dan ook de basis voor contractering voor 2016, het vijfentwintigste jaar waarin Sensus cichorei zal contracteren en verwerken. Voor 2016 zijn nieuwe, betere rassen beschikbaar, waaronder Benulite. Dit is de opvolger van het ras Chrysolite met een 7 procent hoger opbrengstniveau. Het is eveneens een ras met betere eigenschappen op het gebied van onkruidbestrijding. Ook op andere thema’s werkt Sensus aan een verdere verbetering van het teeltrendement.

Verder wil de verwerker verder verduurzamen. Op dit moment wordt bijna de helft van de geoogste cichorei bij het laden gereinigd. Daardoor vermindert de hoeveelheid tarra met 40 tot 60 procent. Schunselaar laat weten dat dat vooral gebeurt in de gebieden die verder van de fabriek af liggen. Zo wordt in het Oosten een muis ingezet. In het Noorden werken de telers met een aardappelschoner en in het buitenland wordt een mobiele reiniger van Holmer gebruikt. Die laatste is vorig jaar ook in Zeeland geprobeerd.

‘Het Zuidwesten is voor Sensus een aandachtsgebied, omdat er niet structureel wordt gereinigd, terwijl daar wel de helft van de grondstof vandaan komt. Sensus zoekt daarom naar een goede methode om daar in te kunnen zetten. De andere gebruikte methoden komen niet in aanmerking in dit gebied. Ik hoop dat we de ruimte krijgen om de manier van reinigen in 2015 verder te onderzoeken. Wij zijn een inulineproducent; hoe beter de verhouding inuline is, hoe economischer en duurzamer het is, want met een hoop grond of blad rijden is niet echt duurzaam. Die laatste 50 procent willen we zo duurzaam mogelijk invullen en dat blijven we doen totdat we er zijn.’

Voor de contractteelt van inulinecichorei voor 2016 verwacht Sensus goede belangstelling, gegeven de zekerheid over prijs en contractvoorwaarden vooraf.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden