LTO en NVV over miljoenennota

Lastenverlichting geeft boer toekomstperspectief

15 September 2015 - Redactie Boerenbusiness

Economische Zaken (EZ) zegt in de Miljoenennota zich in 2016 in te zetten op het makkelijker maken van ondernemen. De afgelopen kabinetsperiode is voor 1,35 miljard euro aan regeldruk teruggedrongen en in 2016 zal dit bedrag verder toenemen. Landbouworganisaties zijn blij met die toezegging voor de lastenverlichting, maar dringen aan op daadkracht.

LTO meent dat met de trendbreuk van gestegen lasten naar lastenverlichting ondernemers een beter toekomstperspectief krijgen en daar zitten vooral jongeren om verlegen, stelt Albert Jan Maat van LTO Nederland. ‘Het kabinet moet nu wel doorpakken. Lastenverlichting staat bij LTO voorop. De verlaging van de arbeidskosten is een goede stap, maar er is meer nodig. Gezien het herstel van de nationale economie en de huidige tegenwind in meerdere agrarische sectoren moet het kabinet nu daadkracht tonen en met maatregelen komen om agrarische ondernemers door een economisch dal heen te helpen. Het kán nu en dan moet het ook gebeuren.’

Voor boeren en tuinders in ons land stegen de lasten de afgelopen jaren meer dan in omringende landen. LTO noemt de belasting op brandstoffen (rode diesel), de hogere assurantiebelasting (21%) en de hogere keuringskosten (extra 10 miljoen euro retributie NVWA). ‘Compenseer het rode dieselnadeel van 75 miljoen euro en investeer 50 miljoen in de NVWA zodat deze beter en doelgerichter kan werken. Een exportland bij uitstek kan niet zonder een gezaghebbende voedsel- en warenautoriteit’, vindt Maat.

Ook de Nederlandse Varkenshouders Vakbond (NVV) is positief over de lastenverlichting die het kabinet voor komend jaar in het vooruitzicht stelt. ‘Maar de slinger hangen nog niet uit’, zo meldt het in een reactie. De NVV hoopt dat de varkenssector daar ook een graantje van kan meepikken. De vakbond roept de Tweede Kamer dan ook op zich straks tijdens de Landbouwbegroting sterk te maken voor extra lastenverlichting voor de Nederlandse varkenshouderij en te strijden voor een gelijk speelveld in Europa.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden