Weer belemmert inzaai

RVO wil flexibel zijn bij inzaai vanggewassen

16 September 2015 - Redactie Boerenbusiness

Als gevolg van de natte weersomstandigheden kunnen bedrijven in de problemen komen met het inzaaien van vanggewassen op eerder opgegeven percelen. LTO vakgroep Akkerbouw vroeg daarom om duidelijkheid voor wat betreft de flexibiliteit binnen deze regeling. Het ministerie van Economische Zaken laat weten dat telers met problemen mogen afwijken van de gecombineerde opgave, zolang aan de eisen wordt voldaan.

Wie blijft voldoen aan de eisen mag afwijken van de GO

Naar eigen zeggen zijn het ministerie en RVO opzoek naar een oplossing. Deze moet binnen de Europese kaders vallen. Wanneer telers aan de eis van 5 procent ecologisch aandachtsgebied voldoen mag worden afgeweken van eerder opgegeven percelen. Als aan alle eisen is voldaan hoeft een verandering niet tot problemen te leiden, laat het ministerie aan LTO weten.

Het ministerie laat weten dat telers niet zelf de gecombineerde opgave moeten wijzigen. Gebeurt dit wel, dan wordt door RVO extra gecontroleerd op de administratie en met behulp van luchtfoto’s. LTO vakgroep Akkerbouw adviseert om bij problemen een alternatief perceel te vinden dat wel ingezaaid kan worden. ‘Afwijkingen van de gecombineerde opgave moeten goed worden gedocumenteerd’, raadt vakgroepsecretaris Jeroen Kloos aan. Volgens hem in 2015 een leerjaar en kampen andere landen ook met problemen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden