Schade groter dan gedacht

Nidera verliest 200 miljoen dollar door fraude

8 Oktober 2015

Nidera, een Rotterdams bedrijf dat wereldwijd actief is in de handel in agrarische grondstoffen, moet 200 miljoen euro afschrijven vanwege een malafide handelaar, die op grote schaal heeft gefraudeerd.

De fraude kwam aan het licht door de dalende olieprijs

Nidera ontsloeg in het eerste kwartaal van het jaar medewerker Tim R. In dienst van Nidera handelde R. in agrarische grondstoffen voor de productie van biobrandstoffen. De reden voor het ontslag waren onregelmatigheden die aan het licht kwamen mede door de dalende prijzen van biobrandstoffen onder invloed van de dalende olieprijs. Nidera stelde vervolgens een onderzoek in naar de onregelmatigheden en kwam tot de conclusie dat er was gefraudeerd. Omdat de biobrandstoffenafdeling een klein onderdeel was binnen het bedrijf, leidde het spoor al snel naar Tim R., die vervolgens werd ontslagen.

Hoewel biobrandstoffen een onderdeel zijn van Nidera, blijkt R. meer schade te hebben aangericht dan aanvankelijk werd gedacht. Een woordvoerder verklaarde eerder tegenover de Wall Street Journal dat het een geïsoleerde gebeurtenis was in een niche-portfolio, maar nu blijkt dat de fraude Nidera zeker 200 miljoen dollar gaat kosten. De schade valt onder meer zo hoog uit omdat Nidera is gestopt met het verhandelen van biobrandstoffen nadat de fraude aan het licht kwam.

Nidera handelt wereldwijd in granen, zaden en plantaardige oliën en kwam in 2014 voor 51 procent in handen van het Chinese staatsbedrijf Cofco. Volgens ingewijden is het bedrijf bij de overname op vier miljard dollar gewaardeerd. In 2011 werd Nidera beschuldigd van slavernij, maar later bleek deze aanklacht ongegrond. 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Energie

Shell bouwt in Pernis biobrandstoffabriek

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief