Kansen ontwikkelingslanden

WTO schaft verstorende exportsubsidies af

23 December 2015

Op de tiende Ministeriële Conferentie van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) op 19 december in Nairobi, Kenia, is een deal gesloten om handelsverstorende exportsubsidies in de landbouw uit te bannen. Ontwikkelde landen hebben toegezegd de subsidies meteen te beëindigen, ontwikkelingslanden hebben de tijd tot 2018.

De deal houdt concreet in dat subsidies en regelingen die export van landbouwproducten ondersteunen worden afgeschaft. Daarnaast mag voedselhulp aan ontwikkelingslanden alleen worden gegeven wanneer de lokale markt hierdoor niet verstoord raakt. Ook moeten de voorwaarden waaraan exporteurs uit ontwikkelingslanden moeten voldoen worden vereenvoudigd en krijgen bedrijven uit de armste landen meer mogelijkheden te om in de lidstaten van de WTO diensten te verlenen.

De deal moet ervoor zorgen dat de armste en meest kwetsbare ontwikkelingslanden verder worden geïntegreerd in het mondiale handelssysteem. Ook moeten de afspraken Europese boeren ten goede komen door een einde te maken aan de exportsubsidie op tarwebloem, suiker en zuivel. Dit moet een gelijk speelveld creëren tussen enerzijds ontwikkelde en anderzijds opkomende economieën.

Eurocommissarissen Phil Hogan van Landbouw en Cecilia Malmström van Handel vertegenwoordigden de Europese Unie op de bijeenkomst. Malmström gaf aan dat de lange dagen met onderhandelingen in Nairobi haar vruchten heeft afgeworpen: ‘De EU heeft op dit dossier haar doel behaald. De vergadering van de Wereldhandelsorganisatie, die voor de eerste keer in Afrika plaatsvond, heeft laten zien dat de WTO in staat is om goede resultaten te behalen voor ontwikkelingslanden. Het besluit versterkt het wereldwijde handelssysteem en stimuleert handel en investeringen.‘

Deal creëert gelijk speelveld voor EU-exporteurs

Hogan voegde hier aan toe dat de deal zeer goed is voor boeren in ontwikkelingslanden en in het bijzonder voor de minst ontwikkelde landen. De afgelopen jaren heeft de EU gepleit voor het afschaffen van exportsubsidies.  Nu zijn er voor de eerste keer bindende afspraken over exportsubsidies, wat een gelijk speelveld voor EU-exporteurs creëert. Verder zijn concurrenten niet in staat om deze regels te omzeilen via staatshandelsondernemingen, wat belangrijk is voor de EU.

Daarnaast geeft Hogan aan dat de doelstellingen behaald zijn op het gebied van voedselhulp en het vrijwaringmechanisme: ‘deze afspraken betekenen dat er minder lokaal geproduceerd voedsel verplaatst moet worden. Dit is goed voor de Afrikaanse boer, maar ook voor de migratieagenda.’

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Wil de consument wel meer biologische landbouw?

Achtergrond Biologisch

Wil de consument wel meer biologische landbouw?

EU nu topimporteur agriproducten uit Rusland

Nieuws Import

EU nu topimporteur agriproducten uit Rusland

Witte Huis trekt ten strijde tegen Farm to Fork

Politiek Landbouwbeleid

Witte Huis trekt ten strijde tegen Farm to Fork

Opent Engeland na de brexit onze ogen?

Opinie Jaap Majoor

Opent Engeland na de brexit onze ogen?

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief