Geen extra kosten

Alleen nog verantwoorde grondstoffen voor Agrifirm

28 Januari 2016 - Redactie Boerenbusiness

Agrifirm gaat de komende jaren een groot deel van haar grondstoffen die bestemd zijn voor mengvoeders verantwoord inkopen. Nu richt de coöperatie zich nog vooral op palmolie en sojaproducten, maar dat wordt uitgebreid naar alle belangrijke grondstoffen.

Nadat de afgelopen jaren veel energie is gestoken in initiatieven voor verantwoorde soja en palmolie, zet Agrifirm nu een volgende stap in haar ‘verantwoorde grondstoffen beleid’ door proactief met alle grote grondstoffen van Agrifirm Feed aan de slag te gaan. Daarvoor wordt samen met de leveranciers in kaart gebracht welke issues er spelen in de productiegebieden om - daar waar nodig - haalbare en impactvolle maatregelen te implementeren.

Geen extra kosten voor veehouders

De gekozen weg is ingegeven door de ambitie een bijdrage te willen leveren aan het voeden van de groeiende wereldbevolking, maar ook door de toenemende druk op het gebruik van grondstoffen, water en natuur. Agrifirm zegt haar verantwoordelijkheid te nemen door op een transparante manier, verantwoorde keuzes te maken voor grondstoffen, leveranciers en originatiegebieden.

Ruud Tijssens, director Corporate Affairs: ‘De afgelopen jaren ging de discussie altijd over soja, maar je kunt erop wachten dat dat ook bij andere grondstoffen gaat komen. Dan kun je alle grondstoffen en teeltgebieden apart certificeren, maar dan lopen de kosten uit de hand. Door nu voor een efficiënte generieke aanpak te kiezen en onze traders en toeleveranciers de mogelijkheid te geven hierop te sturen, voorkom je een certificeringscircus.’
 
Tijssens gelooft niet dat de verantwoorde inkoop tot extra kosten voor veehouders leidt. ‘Dat zou wel gebeuren als we het bij onze oude werkwijze houden. Nu houden we kostenverhogingen juist onder controle.’ De negen grondstoffen beslaan 90 procent van het ingekochte volume dat in totaal 2.5 miljoen ton bedraagt. De gebieden die een verantwoorde productie het best voor elkaar hebben, profiteren het meest.
 
In 2015 heeft Agrifirm pilots uitgevoerd met drie van de grotere agro-commodities: maïs, tarwe en raapschroot. In 2016 worden de regio-analyses voor deze grondstoffen afgerond en worden in samenwerking met de leveranciers de prioriteiten in deze gebieden bepaald. Uitgangspunt is om in 2017/18 voor minimaal tachtig procent van het volume van deze grondstoffen de leveranciersgesprekken afgerond te hebben. Daarnaast gaat Agrifirm over specifieke risico’s in de betreffende regio’s stakeholdersessies organiseren.
 
Agrifirm toetste de nieuwe methode voor het komen tot een verantwoorde inkoop van het hele grondstoffenpakket bij maatschappelijke organisaties en ketenpartners waaronder: Solidaridad, IUCN, Rainforest Alliance, FrieslandCampina, Unilever en een deskundige op het gebied van agro-commodities. Alle partijen zien de aanpak volgens de coöperatie als een logische vervolgstap richting een verantwoorde inkoop van alle grondstoffen.

'Het is een beleid van Agrifirm Group, maar het wordt in eerste instantie bij Agrifirm Feed NL geïntroduceerd. Later zal het worden uitgerold naar andere bedrijven van Agrifirm', voegt Tijssens eraan toe.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Granen

Dit doen de poolprijzen graan bij Agrifirm

Interview Dick Hordijk (Agrifirm)

'Nederlands vee wordt straks anders gevoerd'

Nieuws Jaarcijfers 2022

Tegenwind zichtbaar in resultaat Agrifirm

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox