Groeiambitie 2.500 hectare

Nedersoja straks in Alpro sojadrinks te vinden

3 Februari 2016 - 1 reactie

Agrifirm Plant en sojadrink-producent Alpro zijn een partnerschap aangegaan waarbij Nederlands geteelde soja voortaan in de drank zal worden verwerkt. Nu al komt de helft van alle grondstof uit Europa vandaan.

170

hectare

was het areaal sojabonen in Nederland in 2015

Alpro gebruikt voor de sojadranken louter niet-genetisch gemanipuleerde sojabonen als grondstof. De helft daarvan komt uit Canada en de andere helft uit Europa. Dat is voor dit jaar in ieder geval het streven. Agrifirm Plant gaat de producent met soja uit haar pool beleveren. Die bevatte vorig jaar zo’n 340 ton sojabonen, afkomstig van 170 hectare.

Aan het partnerschap gingen meerdere praktijktests vooraf. Alpro wil graag lokaal geproduceerde grondstof gebruiken. Agrifirm Plant wil juist meerwaarde creëren door de sojabonen voor humane voeding te verkopen.

Het areaal van 170 ha was vorig jaar goed voor ruim 500 ton sojabonen. De groeiambitie van Agrifirm is om in het jaar 2020 5.000 ton soja te produceren’, licht Arco Amperse van Agrifirm toe. ‘Daarvoor hebben we een areaal van 2.000 tot 2.500 hectare nodig om over voldoende volume te beschikken. Hoofdzaak is om een rendabele teelt op te zetten voor Nederlandse akkerbouwers. Door rassenontwikkeling moet de opbrengst worden verbetert en het oogstmoment naar voren worden gebracht. Alpro heeft ook kennis in huis op dit gebied waarmee ze ons hopelijk kunnen helpen. Bovendien kunnen ze aangeven naar welke kwaliteitseisen worden gekeken. Wij hebben namelijk vooral verstand van de teelt.’

Het Belgische Alpro uit Gent heeft drie productievestigigen en 1.000 werknemers. In Nederland heeft het alleen een eigen verkoopkantoor. Het produceert drinks op basis van plantaardige alternatieven op yoghurt, room en melk. Daarnaast worden ook margarines en desserts geproduceerd. In 2015 behaalde het een omzet van 508 miljoen euro.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Djemesie Roelof 24 Mei 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10868015/Nedersoja-straks-in-Alpro-sojadrinks-te-vinden]Nedersoja straks in Alpro sojadrinks te vinden[/url]
Geweldig !!
Zo'n groot project zou ook in Suriname welkom zij aangezien wij over 10 duizenden
hectare onbenutte vruchbare gronden
beschikken.
nedersoja 26 Mei 2016
Jammer voor je maar Zuid Amerikaanse soja is bij voorbaat al verdacht als GMO gewas.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
granen noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox