Misoogst van 10 miljoen ton

Extreme regenval desastreus voor Argentijnse sojateelt

20 April 2016 - Redactie Boerenbusiness

Door extreme regenval staat de sojaoogst in Argentinië flink onder druk. mochten de bizarre weersomstandigheden aanhouden, waar het wel naar uitziet, dan valt een misoogst van slecht 10 miljoen ton, tegen 61 miljoen ton in 2015, niet uit te sluiten. Argentijnse analisten spreken al over de slechtste oogst in jaren. 

De oogst staat op het punt van beginnen, maar de ondergelopen akkers en wegen voorkomen dat de machines aan het werk kunnen gaan. Boeren kijken lijdzaam toe hoe de oogst van dit jaar langzaam wegrot. Op sommige percelen beginnen de peulen zelfs te ontkiemen, waardoor de opbrengsten niets meer waard is. Niet alleen de sojateelt, maar ook de maïsoogst in Argentinië ondervindt flinke hinder van de overstromingen. Dat de omstandigheden extreem zijn blijkt wel uit de metingen. De regenmeter van dit jaar heeft namelijk het jaarlijkse gemiddelde van 80 centimeter al overtroffen.  

Het ziet er naar uit dat 80 procent van het areaal verloren gaat

Rodolfo Rossi, voorzitter van de Argentijnse productieketen van soja, laat weten dat momenteel slechts 20 procent van het landelijke areaal geoogst is. De zegsman wil echter nog niet op de zaken vooruit lopen, omdat de balans pas over een aantal dagen kan worden opgemaakt. De schattingen van het Argentijnse ministerie van landbouw zijn zelfs nog zorgwekkender. Deze prognoses houdt er rekening mee dat nog maar 14 procent van de bonen van het land zijn.

Uit prognoses van The Wall Street Journal blijkt dat de verliezen voor Argentijnse boeren op kunnen lopen tot 2 miljard dollar. Hierdoor loopt ook de Argentijnse staatskas flink wat geld mis, want de geleden schade was normaal gesproken goed voor zo’n 600 miljoen dollar aan belastinginkomsten, vanwege forse uitvoerheffingen die de Argentijnen hanteren.

In het hart van de Argentijnse sojaoogst, waar ongeveer 80 procent van de productie plaatsvindt, blijven de voorspellingen ronduit beroerd. De komende 10 dagen wordt er in het gebied, wat zich uitstrekt over de provincies Buenos Aires, Córdoba, Entre Ríos en Santa Fe, circa 10 tot 80 millimeter neerslag verwacht. Bovendien betwijfelen Argentijnse telers of de soja over enkele weken wel kan worden geoogst omdat het zware materieel de akkers de dan nog altijd modderige akkers flink schaadt. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Beperkte mondiale vraag blijft tarwe-export remmen

Analyse China

Wordt frites geraakt door haperende groei in China?

Analyse Granen & Grondstof

Oekraïne niet van plan minder tarwe te zaaien

Analyse Grondstoffen

Voedselzekerheid en milieu botsen in Amazonegebied

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden