Voor het eerst sinds 2010 heeft de grondstoffentermijnmarkt weer een stijgende lijn weten neer te zetten in 2016. Echter, in de lijst met dalers vinden we ook vooral agrarische grondstoffen. Hedgefondsen in de VS gokken erop dat 2017 wederom verbetering zal brengen in de grondstoffenhandel.
Voor het eerst sinds 2010 hebben de grondstoffen in 2016 weer een plus genoteerd. Ook voor 2017 zien hedgefondsen het positief in, schrijft Bloomberg Markets. Gedurende december boekte 18 grondstoffen een prijswinst van 9,7 procent op de Amerikaanse net-long posities. Het jaar ervoor zaten de fondsen nog vooral op net-short posities, waarmee ze gokte op prijsdalingen. Investeerders verwachten vooral dat de koersen van katoen, levend rundvee, sojameel en ruwe olie toenemen. Voor onder andere maïs en tarwe is de verwachting overwegend negatief.
Na vijf jaren van dalende koersen op de grondstoffenmarkt heeft 2016 de ommekeer gebracht. Vooral voor metalen en energie. Een groeiende groep investeerders denkt dat deze rally ook in 2017 aanhoudt. Onder andere Citigroup Inc, de bank die in 2012 al aankondigde dat de 'commodity super cyle' van stijgende prijzen zijn hoogtepunt had bereikt. Ook Goldman Sachs is van mening dat, door verbeterende economische omstandigheden, de grondstoffenmarkten in 2017 beter gaan presteren.
De net-long positie van 18 grondstoffen in de VS werd in de week tot 27 december met bijna 4 procent uitgebreid tot 1,08 miljoen posities. Vorig jaar stond dat aantal in dezelfde periode op een net-short van 21.081. De Bloomberg Commodity Index, die de 22 belangrijkste grondstoffen volgt, klom 11 procent in 2016 en gaf vanaf juni een ‘bull market’ aan. Dat heeft het vooral te danken aan stijgende koersen voor edelmetalen. Agrarische grondstoffen presteren juist slecht, met tarwe als grootste verliezer in de index.
Ondanks positivisme staat de agrarische sector er dus met gemengde gevoelens bij. Fondsen verhoogde hun net-long posities voor levend rundvee met 6 procent. Met dik 92.500 contracten het hoogste niveau sinds juni 2015. Daarmee is de stemming meer bullish dan bij varkens, die het ook positief inzien. Gedurende het vierde kwartaal bleven de agrarische grondstoffen in een rally dankzij een stabiele vraag. De Bloomberg Livestock Subindex steeg met 21 procent in de laatste drie maanden van 2016.
Fondsen verwachten dat de future van tarwe afneemt. Al zeventien maanden lang hanteren zij een net-short positie. De langste aaneengesloten periode sinds 2006. Benchmark futures (de laatste dagelijkse verkoopprijs op of voor 4 uur ’s middags in Chicago) boekte voor het vierde jaar op rij een verlies in 2016. Dat is de langste negatieve periode sinds 1999. Dit is volledig te wijten aan overvloedige oogsten in de VS en recordhoge voorraden.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.